Pentru că sfârşiturile de săptămână sunt adevărate oaze de odihnă, linişte,
indulgenţă şi bucurie atât pentru trup, cât şi pentru suflet, prăjitura
lăptăresei este răsfăţul desăvârşit!
Este o prăjiturică bună pentru cei mici, cei mari, cei bătrâni şi chiar şi
pentru cei mofturoşi!
Ingrediente pandişpan:
-
6 ouă
-
5
linguri de făină
-
6
linguri zahăr
-
1
linguriţă rasă praf de copt
-
3
linguri cu vârf cacaoa
-
1
linguriţă cu vârf fulgi de cocos
-
1
lingură ulei
-
un
praf de sare
-
esenţă
de vanilie
Ingrediente cremă:
-
300
ml lapte
-
2
linguri amidon
-
3
linguri zahăr
-
100 g
unt
-
jumătate
baton de scorţişoară sau seminţele de la o păstaie de vanilie
Ingrediente glazură:
-
30 g
cacaoa
-
2
linguri rase zahăr
-
1
linguriţă zeamă de lămâie
-
50 ml
apă
Decor:
- câţiva fulgi de cocos
Preparare pandişpan:
Înainte de a începe prepararea pandişpanului, aprindeţi cuptorul şi
tapetaţi tava de copt (în cazul de faţă s-a folosit o formă dreptunghiulară, de
dimensiuni medii).
Gălbenuşurile se separă de albuşuri. Gălbenuşurile se freacă cu 3 linguri
de zahăr şi uleiul. Albuşurile, împreună cu un praf de sare se bat cu mixerul
şi când acestea încep să se transforme într-o spumă albă, se adăugă esenţa de
vanilie şi restul de zahăr, mixând în continuare.
Separat, se amestecă într-un bol toate ingredientele uscate. Nu uitaţi să
cerneţi făina şi cacaoa, pentru a evita formarea cocoloaşelor.
Albuşurile se toarnă peste gălbenuşuri, apoi se adăugă şi ingredientele
uscate şi se amestecă cu o paletă, uşor, de jos în sus, pentru a evita ca spuma
de albuş să se lase, până ce se omogenizează toate ingredientele.
Compoziţia obţinută se pune în forma de copt şi se dă la cuptor pentru
aproximativ 20-25 de minute sau până ce trece testul scobitorii.
Pandişpanul astfel obţinut se lasă la răcit, în forma în care a fost copt.
Preparare cremă:
Într-o crăticioară cu baza mai groasă, se pune la fiert laptele împreună cu
zahărul, scorţişoara şi amidonul. Cu un tel sau o lingură, se amestecă în lapte
în continuu, pentru a nu se prinde, până ce observaţi că acesta începe să se
îngroaşe. În momentul în care acesta are consistenţa unei creme, se închide
focul şi se dă de-o parte.
Între timp se scoate untul de la frigider şi se lăsă la temperatura
camerei, pentru a se înmuia.
Crema de lapte astfel obţinută se lasă să se răcească sau pentru a grăbi
răcirea, puteţi umple chiuveta cu apă rece şi scufunda crăticioara cu cremă în
apă, lăsând-o până ce se răceşte.
În crema de lapte răcită se încorporează cu un mixer untul.
Prepararea glazurii:
!!!Glazura se va prepara numai după ce prăjitura a fost asamblată!!!
Cerneţi cacaoa într-un bol mediu.
Într-un ibric se pune la fiert apa cu zahărul şi se amestecă în continuu
până ce zahărul se topeşte. În momentul în care zahărul s-a topit, se adaugă
zeama de lămâie şi se lasă siropul încă 2 minute la fiert, fără a se mai
amesteca.
Siropul astfel obţinut se toarnă peste cacaoa amestecând bine, şi glazura
este gata.
Asamblare:
Scoateţi pandişpanul din forma de copt şi cu un cuţit lung, bine ascuţit,
tăiaţi-l în jumătate, pe lung.
Asezaţi o jumătate de pandişpan pe o tavă, apoi cu ajutorul unei spatule
întindeţi în mod egal crema. Peste stratul de cremă se aşează a doua bucată de
blat, iar deasupra se toarnă glazura, caldă (nu aşteptaţi să se răcească
glazura, pentru că se va întări prea tare), deasupra acesteia presărând fulgi
de cocos.
Daţi prăjiturica la frigider pentru 2-3 ore înainte de a o savura.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu