marți, 4 noiembrie 2014

Prăjitura lăptăresei



Pentru că sfârşiturile de săptămână sunt adevărate oaze de odihnă, linişte, indulgenţă şi bucurie atât pentru trup, cât şi pentru suflet, prăjitura lăptăresei este răsfăţul desăvârşit!
Este o prăjiturică bună pentru cei mici, cei mari, cei bătrâni şi chiar şi pentru cei mofturoşi!



Ingrediente pandişpan:

-          6 ouă
-          5 linguri de făină
-          6 linguri zahăr
-          1 linguriţă rasă praf de copt
-          3 linguri cu vârf cacaoa
-          1 linguriţă cu vârf fulgi de cocos
-          1 lingură ulei
-          un praf de sare
-          esenţă de vanilie

Ingrediente cremă:

-          300 ml lapte
-          2 linguri amidon
-          3 linguri zahăr
-          100 g unt
-          jumătate baton de scorţişoară sau seminţele de la o păstaie de vanilie

Ingrediente glazură:

-          30 g cacaoa
-          2 linguri rase zahăr
-          1 linguriţă zeamă de lămâie
-          50 ml apă

Decor:

- câţiva fulgi de cocos


Preparare pandişpan:

Înainte de a începe prepararea pandişpanului, aprindeţi cuptorul şi tapetaţi tava de copt (în cazul de faţă s-a folosit o formă dreptunghiulară, de dimensiuni medii).
Gălbenuşurile se separă de albuşuri. Gălbenuşurile se freacă cu 3 linguri de zahăr şi uleiul. Albuşurile, împreună cu un praf de sare se bat cu mixerul şi când acestea încep să se transforme într-o spumă albă, se adăugă esenţa de vanilie şi restul de zahăr, mixând în continuare.
Separat, se amestecă într-un bol toate ingredientele uscate. Nu uitaţi să cerneţi făina şi cacaoa, pentru a evita formarea cocoloaşelor.
Albuşurile se toarnă peste gălbenuşuri, apoi se adăugă şi ingredientele uscate şi se amestecă cu o paletă, uşor, de jos în sus, pentru a evita ca spuma de albuş să se lase, până ce se omogenizează toate ingredientele.
Compoziţia obţinută se pune în forma de copt şi se dă la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute sau până ce trece testul scobitorii.
Pandişpanul astfel obţinut se lasă la răcit, în forma în care a fost copt.

Preparare cremă:

Într-o crăticioară cu baza mai groasă, se pune la fiert laptele împreună cu zahărul, scorţişoara şi amidonul. Cu un tel sau o lingură, se amestecă în lapte în continuu, pentru a nu se prinde, până ce observaţi că acesta începe să se îngroaşe. În momentul în care acesta are consistenţa unei creme, se închide focul şi se dă de-o parte.
Între timp se scoate untul de la frigider şi se lăsă la temperatura camerei, pentru a se înmuia.
Crema de lapte astfel obţinută se lasă să se răcească sau pentru a grăbi răcirea, puteţi umple chiuveta cu apă rece şi scufunda crăticioara cu cremă în apă, lăsând-o până ce se răceşte.
În crema de lapte răcită se încorporează cu un mixer untul.

Prepararea glazurii:

!!!Glazura se va prepara numai după ce prăjitura a fost asamblată!!!

Cerneţi cacaoa într-un bol mediu.
Într-un ibric se pune la fiert apa cu zahărul şi se amestecă în continuu până ce zahărul se topeşte. În momentul în care zahărul s-a topit, se adaugă zeama de lămâie şi se lasă siropul încă 2 minute la fiert, fără a se mai amesteca.
Siropul astfel obţinut se toarnă peste cacaoa amestecând bine, şi glazura este gata.

Asamblare:

Scoateţi pandişpanul din forma de copt şi cu un cuţit lung, bine ascuţit, tăiaţi-l în jumătate, pe lung.
Asezaţi o jumătate de pandişpan pe o tavă, apoi cu ajutorul unei spatule întindeţi în mod egal crema. Peste stratul de cremă se aşează a doua bucată de blat, iar deasupra se toarnă glazura, caldă (nu aşteptaţi să se răcească glazura, pentru că se va întări prea tare), deasupra acesteia presărând fulgi de cocos.
Daţi prăjiturica la frigider pentru 2-3 ore înainte de a o savura.



 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu