duminică, 9 iunie 2013

Dulceaţă de căpşune

Dulceţurile... se fac vara şi toamna, ca să ne bucurăm de ele iarna! Păstrăm în câteva borcane frumos aranjate în cămară parfumul verilor fierbinţi, al veseliei şi bunătăţilor mângâiate de razele dulci ale soarelui şi spălate de picurii cristalini ai ploilor! Îmi plac toate felurile de gem, dulceaţă, şerbet şi ce se mai "îmborcănează". Cu toate acestea, am câteva favorite... cum ar fi cele de frăguţe, afine, coarne, zmeură, vişine... mă rog, sunt multe!
Dar azi avem de prezentat o prinţesă: dulceaţa de căpşune! Vedeta sezonului....


Aveţi nevoie de:

- 1 kg căpşune
- 1 kg zahăr
- zeama de la o lămâie

Preparare:

Fructele se spală bine în apă rece şi se curăţă de codiţe. Le punem într-o cratiţă mare împreună cu zahărul, o acoperim şi le lăsăm aşa până a doua zi. După această etapă punem cratiţa pe foc, amestecăm până se topeşte zahărul, cu o lingură de lemn pe care o utilizăm numai pentru prepararea dulceţurilor. În dulceaţă trebuie să amestecăm mereu, cu grijă, să înlăturăm spuma şi să aşteptăm, aproximativ o oră, să se lege totul. Tot în această etapă, la ultimul clocot, ca să zicem aşa, se adaugă şi zeama de lămâie. Putem încerca dulceaţa în două feluri: picurăm din compoziţie într-un pahar cu apă rece şi dacă picăturile se strâng şi se formează ca nişte mingiuţe, e făcută, sau punem picături pe marginea unei farfurioare şi o înclinăm, dacă se preling mai trebuie să fierbem dulceaţa. În momentul în care s-a legat siropul, dulceaţa e gata! Daţi după foc, luaţi spuma rămasă, acoperiţi cu un prosop şi lăsaţi dulceaţă să se răcească. Abia după ce s-a răcit turnaţi în borcane, puneţi capacele şi daţi la păstrare în cămară pentru iarnă!


Şi aşa, ca o precizare, căpşunele folosite nu doar că sunt 100% româneşti, dar sunt şi din producţie proprie! Şi pe cuvânt, nu e dulceaţă mai buna ca aia făcută din fructele din propria grădină!


La iarnă, pe o felie de pâine prăjită şi lângă un pahar maaaaaaaaaaaaaaare de lapte e încununarea mic-dejunului ideal! Ca să nu mai spun că merge de minune şi în prăjituri şi alte bunătăţi! Copii e clar că o adoră!


Să aveţi spor la umplut cămara cu dulceţuri! Borcanele astea cu dulceaţă de căpşune sunt ca nişte rubine!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu