Şi a doua variantă a prăjiturii, făcută acum câteva zile pentru ziua de naştere a străbunicii mele...
Pentru blat aveţi nevoie de:
- 4 albuşuri
- 4 linguri de zahăr alb sau brun
- 4 linguri seminţe de mac
- un vârf de cuţit de sare
- 100 g făină
- 50 g unt topit
Pentru crema de lămâie aveţi nevoie de:
- 2 ouă
- 3 lămâi
- 5 linguri de zahăr
- 50 g unt
Pentru crema de brânză aveţi nevoie de:
- 4gălbenuşuri
- 200 ml lapte
- 2 linguri amidon alimentar
- coajă rasă de lămâie
- esenţă de vanilie
- 400 g brânzică proaspătă de vaci
- 1 plic gelatină (Dr. Oetker)
- 5 linguri zahăr
- 200 ml frişcă
Pentru glazură aveţi nevoie de:
- 80 g ciocolată
- coajă de lămâie confiată
- un strop de smântână
Prepararea blatului:
Batem albuşurile bine, cu sarea, apoi adăugăm zahărul şi batem bine, până se obţine o spumă tare, care să se ţină pe tel să nu cadă. Apoi adăugăm untul topit şi răcit, macul şi făina. Se amestecă compoziţia cu mişcări de jos în sus, ca aerul din albuşuri să nu fie eliminat şi compoziţia să rămână aerată. Nu amestecaţi circular, este un blat fără agenţi de creştere şi felul în care este lucrat e esenţial pentru textura finală, care trebuie să fie fină şi pufoasă.
Compoziţia astfel obţinută se pune într-o tavă, se nivelează şi se ţine aproximativ 15-20 de minute în cuptorul încălzit dinainte.
Prepararea cremei de lămâie:
Într-un recipient batem cele două ouă cu zahărul, amidonul, zeama şi coaja de la cele trei lămâi. Fierbem totul până se îngroaşă, apoi o dăm de pe foc şi adăugăm untul, amestecând bine.
Prepararea cremei de brânză:
Punem întăi gelatina la hidratat într-un recipient, de exemplu o căniţă, în care am adăugat aproximativ 3 linguri de apă rece. Într-o crăticioară frecăm gălbenuşurile cu zahărul, 2 linguri de amidon şi dizolvăm în 200 ml lapte. Punem crăticioara pe foc mic şi amestecăm până ce începe să se îngroaşe. Apoi dăm totul de pe foc şi adăugăm coajă de lămâie şi esenţă de vanilie. În crema fierbine astfel obţinută adăugăm brânza şi amestecăm foarte bine totul. În această cremă adăugăm gelatina hidratată, amestecăm până se dizolvă apoi o lăsăm să se răcească, timp în care ne ocupăm să batem frişca. Următorul pas fiind acela de a încorpora frişca în crema bine răcită.
Prepararea glazurii:
Topiţi ciocolata pe baie de abur, împreună cu puţină smântână. Această glazură se va turna deasupra prăjiturii şi se va orna cu bucăţi de coajă de lămâie confiată! Pentru a obţine coajă confiată de lămâie, puteţi folosi cojile rămase de la acest sirop!
Asamblare:
Există mai multe posibilităţi: tăiaţi blatul în două, pe lungime şi alternaţi cu straturi de blat, cremă, blat, cremă, apoi glazură.
Sau, lăsaţi blatul aşa, adăugând doar straturi alternate de cremă.
Sau, lăsaţi blatul între, puneţi stratul de brânză, apoi pe cel de cremă de lămâie şi glazură.
Posibilităţi sunt multe, timp, răbdare şi imaginaţie să aveţi!!!
Varianta aceasta este cea mai recentă, în care nu am folosit glazură de ciocolată, ci un jeleu colorat, de la Dr. Oetker; e adevărat, nu e cea mai sănătoasă alegere, dar e de sezon! Rozaliu drăgălaş, ca florile trandafirilor şi ca siropul acela aromat, parfumat, din trandafiri de Damasc, din sticlă! Reţeta pentru siropul rubiniu vine şi ea cât de curând pe blog!
Aceasta este prima variantă a prăjiturii, făcută cu ocazia trecerii în noul an, deci are ceva luni bune la activ! Şi e ciocolătoasă căci sezonul o cerea!
Aşa a arătat tortul sărbătoritei! Nu doar colorat, dar şi gustos!
Iar pe voi vă invit la o felie de tort...
... şi un pahar din cel mai rubiniu sirop de trandafiri! Cu menţiunea că trandafirii din imagine nu sunt cei pentru dulceaţă ori sirop!
Spor la gătit şi la iubit!
Foarte bine arata,si cu siguranta este si foarte gustoasa!
RăspundețiȘtergereMs pentru aprecieri! Prind bine moralului! Prajitura aceasta e printre preferatele noastre! Bobitele alea mici de mac merg de minune cu restul prajiturii, care e tare, tare cremoasa!
Ștergere