sâmbătă, 1 iunie 2013

Tort cu căpsune, trandafir şi cremă de brânză

În primul rând, LA MULŢI ANI TUTUROR COPIILOR cu ocazia zilei de 1 iunie!!! Şi viaţă lungă părinţilor, desigur!
În al doilea rând, cu acest tort doresc să particip la concursul organizat de Andreea Dianu  şi Naturelo! Desigur, cum eu încă nu am nici un copil, ,atât mama mea cât şi eu ne-am imaginat ce îi vom pregăti piticului ce va veni în câţiva ani... La pregătirea acestui tort au participat şi "mămic" şi "bunica" imaginare şi este un tort de BUN-VENIT!
Ca temă am ales trandafirii, pentru că deşi au o floare gingaşă şi deosebit de frumoasă, sunt rezistenţi şi ştiu bine să se apere cu spinii lor! Şi ca să fie o petrecere tematică în adevăratul sens al cuvântului am botezat copilul imaginar Rosie, tot de la celebrul trandafir şi am preparat şi un delicios sirop de trandafir de Damasc!
Şi acum să vă prezint drăgălaşul tort cu care Rosie e aşteptată acasă!



Ingrediente blat:

- 180 g făină
- 30 g făină de migdale (sau fulgi de migdale măcinaţi)
- un vârf de cuţit praf de copt
- un praf de sare
- 70 g zahăr
- 100 g unt
- un ou
- seminţele de la jumătate de păstaie de vanilie

Ingrediente jeleu de căpşune:

- 300 g căpşune
- 70 g zăhăr
- o linguriţă extract de trandafir (se poate folosi apă de trandafir sau sirop)
- un pliculeţ de gelatină

Ingrediente cremă de brânză:

- 500 g brânzică de vaci proaspătă
- 200 g smântână pentru frişcă
- 150 g zahăr
- seminţele de la jumătate de păstaie de vanilie
- un pliculeţ gelatină

Ingrediente decor:

- un albuş de ou
- zahăr
- petale de trandafiri
- trandafiri
- frunze de trandafiri
- o pensulă micuţă
- câteva căpuşune


Mai întăi pregătim decorul:

Batem albuşul de  ou lejer, căt să facă puţină spumă şi să nu devină tare. Pe o farfurie întinsă punem zahăr din belşug. Cu pensula înmuiată în albuş ungem petalele, frunzele şi florile de trandafiri, apoi le punem în zahăr cu o parte, peste cealaltă presărăm zahăr. Scuturăm  de zahărul în surplus şi aşezăm florile şi frunzele zaharisite pe o foaie de copt cerată. Şi aşteptăm aproximativ o zi să ni se usuce decorul.

Prepararea aluatului fraged:

Într-un recipient încăpător punem toate ingredientele uscate, cu menţiunea că trebuie să cernem făina. După ce amestecăm ingredientele uscate între ele, adăugăm untul rece tăiat cubuleţe, semiţele de vanilie şi oul. Amestecăm totul bine, apoi aluatul obţinut îl dăm la rece, în frigider pentru aproximativ jumătate de oră.
După o jumătate de oră scoatem aluatul de la rece, îl modelăm cu un făcăleţ după forma cratiţei de copt. În cazul nostru, una rotundă, cu mărgini care se desprind. Se dă la cuptorul deja încălzit după ce s-au făcut în aluat câteva găuri cu o furculită. Cam în jumătate de oră aluatul trebuie să se coacă. Se scoate de la cuptor şi se lasă să se răcească.

Prepararea jeleului de căpşune:

Mai întăi de toate punem gelatina la hidratat într-o căniţă cu apă rece.
Apoi pasăm bine-bine cele 300 g de căpşune, adăugăm zahărul şi amestecăm. Compoziţia astfel obţinută se pune pe foc cât să se încălzească puţin. Se adaugă extractul de trandafir şi gelatina şi se dă la rece să se întărească puţin.

Prepararea cremei de brânză:

Mai întăi de toate punem gelatina la hidratat într-o căniţă cu apă rece.
Frecăm brânza cu jumătate din cantitatea de zahăr şi cu seminţele de vanilie. Batem frişca şi o adăugăm peste brânzică. Următorul pas constă în adăugarea gelatinei, care poate fi înmuiată cu puţin lapte cald. Se amestecă bine şi se dă la rece şi ea.

Asamblare:

În tava în care am copt aluatul, aşezăm de jur împrejur căpuşuni tăiate în jumătate. Adăugăm jeleul de căpuşune şi dăm tava la rece pentru 15 minute. Apoi adăugăm crema de brânză şi lăsăm la frigider cel puţin 3-4 ore. După ce totul s-a întărit, scoatem tortul din tavă şi îl aşezăm pe un platou.
Ultimul pas constă în decorarea tortului. Folosim trandafirii, petalele şi frunzele cristalizate. Apoi... întămpinăm sărbătoritul!!!


Avem o feliuţă şi pentru cititorii blogului! Cremoasă, parfumată, dulce-acrişoară, cu semincioare drăgălaşe de vanilie într-o mare de alb...


Şi pentru că ştiu că nu avem printre noi oameni obsedaţi de diete, calorii şi alte superficialisme, încă o feliuţă delicioasă şi cremoasă din partea casei! Chiar dacă din nefericire e doar virtuală!


Eu vă doresc spor la gătit şi o zi sper că aţi avut o zi a copilului minunată! Pentru că, totuşi, chiar şi la 90 de ani tot copii suntem! Şi mereu o să fim...





2 comentarii: