Am ales să scriu despre cicoare pentru că e sezonul ei! Dimineaţa când mă trezesc şi ies la promenadă prin curtea bunicilor, ea stă veselă pe cărare şi în grădină, cu floarea larg deschisă, admirând şi ea frumuseţea naturii şi aerul proaspăt şi curat al dimineţii.
E o adevărată încântare să o priveşti, mai ales datorită culorii ei incredibile, un albastru atât de pur, de diafan, că ai impresia că de fapt cerul se oglindeşte în petalele cicoarei ca în ochii iubitei!
De mic copil m-am împrietenit cu plăntuţa asta, datorită Maiei, care pe lângă faptul că mă învăţa câteceva despre fiecare plăntuţă din curte şi de pe câmp, mă scotea şi la cules de plante medicinale pentru iarnă. Şi nu era de loc o activitate plictisitoare, pentru că fiecare sesiune de cules era încununată de câte o poveste despre planta respectivă.
Despre cicoare, mi-a povestit că în copilăria ei, care e destul de îndepărtată, adunau cicoarea, cu tot cu rădăcină, o puneau la uscat, iar ea elibera un "lapte" pe care îl stângeau, îl făceau bobiţe mici şi îl "plescăiau" ca pe guma noastră de acum.
O dată chiar am făcut şi noi operaţiunea asta, însă nu m-aş putea declara un fan al gumei din rădăcină de cicoare...
Însă ceaiul şi chiar şi cafeaua din cicoare sunt delicioase! De fapt, chiar am renunţat la cafea în favoarea celei din cicoare... are un gust asemănător, însă mi se pare mai sănătoasă.
De asemenea, ca să vă spun un secret, marii noştrii cercetători în domeniu, au descoperit că cicoarea este de un real ajutor atât în curele de slăbire, cât şi în cele de îngrăşare!
Pentru cei care vor să mai pună câteva kilograme pe ei, li se recomandă ca înainte de masă să bea o cană din ceai de cicoare, pentru că substanţele conţinute stimulează pofta de mâncare!
Cei care însă vor să piardă câteva kilograme trebuie să consume ceaiul în timpul mesei, pentru că substanţele eliberate inhibă pofta de mâncare!
În unele culturi este considerată un adevărat remediu împotriva otrăvirii, iar la noi era cunoscută pentru calităţile sale purgative... mai exact, eşti constipat, bei cicoare şi.... wc-ul te cheamă la eeeeeeeeeel!
Dacă vreţi să adunaţi cicoare, vă rog, adunaţi-o RESPONSABIL! Vreţi să mai găsiţi şi anul următor şi nu vă caliciţi să adunaţi cât mai multă pentru că plantele medicinale îşi pierd din proprietăţi de la un an la altul.
Nu o smulgeţi din rădăcină pentru că vreţi să îi daţi şansa să crească în continuare acolo unde aţi găsit-o. Adunaţi de la fiecare plăntuţă doar câteva flori, nu le rupeţi pe toate, dându-i astfel plantei şansa să se regenereze. Evitaţi să tăiaţi florile cu foarfece sau cuţite, ci rupeţi-le cu mâna. E de preferat să le culegeţi dimineaţa, pentru că oricum, se închid spre după-amiză. Şi evitaţi să culegeţi orice fel de plantă medicinală după mărginile şoselelor intens circulate, pentru că veţi culege nişte plante intoxicate cu dioxid de carbon şi altele.
Dar cel mai important, respectaţi natura dacă vreţi ca şi ea să ne respecte.
Dar cicoarea nu ne ajută doar în curele de slăbire/îngrăşare sau constipaţie. Ea e de un real ajutor şi în afecţiuni precum diabetul, răcelile, candidoza, tulburări hepatice, alergii, lipsă de calciu, etc..
Pentru cei interesaţi de cum ne poate ajuta cicoarea, vă recomand cu mare căldură sa accesaţi acest link. Ca de fiecare dată, Formula As, ne oferă informaţii complete şi utile despre plantele medicinale folosite în ţară şi nu numai.
Oricum aţi alege să serviţi cicoarea, cafea, ceai, sper să o faceţi într-o atmosferă plăcută, relaxantă, alături de prieteni, familie, de toţi cei dragi, ca să aveţi parte de un tratament nu doar pentru trup, ci şi pentru suflet!
*!!!Menţionez că fotografiile utilizate NU îmi aparţin!!!*
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu