joi, 29 martie 2012

Salvia

Dacă sunteţi în căutarea unui remediu universal valabil, ei bine, l-aţi găsit! Acesta este salvia....
Însăşi numele ei provine din latinescul "salvare", care, după cum bine cred că deja ghiciţi, înseamnă "a salva, a însănătoşi".
Sfânta Hildegard şi Arnaud de Villeneuve o prescriau pacienţilor şi îi lăudat virtuţilor.
Salvia nu este folosită doar ca ceai, ci şi sub formă de vin, acesta fiind prescris o bună bucată de timp ftizicilor, ca remediu pentru transpiraţiile nocture.

Ftizia este o boală infecto-contagioasă cu prevalenţă mare în populaţie şi de durată medie, cauzată de Mycobacteruim tuberculosis, cu un mare polimorfism clinic, radiologic, patogenic si evolutiv, determinat în primul rând de persistenţa micobacteriilor în organism şi de instalarea hipersensibilităţii întârziate, fiind sinomim cu tuberculoza pulmonară. (informaţii preluate de la adresa)

În Grecia i se spunea planta magică, orientalii o considerau simbolul sănătăţii, iar alte popoare afirmă că este capabilă să vindece şi suferinţele provocate de iubire.


Deşi atât de îndrăgită, salvia este foarte sensibilă la schimbările de temperatură, aşasadar aceata nu creşte spontan, ci se cultivă.
Deci, dacă vedeţi pe câmp, marginea drumului, etc. o plantă care seamănă cu aceasta, e mult mai probabil să fie salavie sălbatică şi cel mai bine este să nu o culegeţi pentru a o folosi la ceai sau alte preparate, deoarece conţine substanţe contraindicate.
Salvia este folosită în tratarea a numeroase boli, a durerilor de burtă. Şi are efect, o spun din proprie experienţă! Şi nici măcar nu îmi prepar  ceaiul după cum scrie "la carte" pentru că mi se pare prea amar. Nu folosesc salvia ca tinctură, ci doar ca orice fel de ceai, pe care îl ţin în apa fiartă cel mult 5 minute. Şi chiar şi aşa îşi dovedeşte efectul.

Printre altele, aceasta mai tratează sau este utilizată în afecţiuni precum:

- indigestia
- balonarea
- ciclul menstrual dureros sau prea abundent
- tulburări de menopauză
- bronşita
- astmul
- transpiraţia excesivă
- asteniile
- pentru menţinerea strălucirii părului

Pentru mai multe detalii despre afecţiuni, preparate, etc., vă puteţi informa de aici .

Şi ca o ultimă menţiune, prefer să cumpăr salvia şi orice fel de ceai vărsat, nu la pliculeţe, deoarece pot să văd mai bine ce am în cutie la ceaiul vărsat decât la cel în pliculeţe. Pentru că, la urma urmei, vreau sa am în ceai ce e mai bun!
Aaa şi încă ceva, nu exageraţi cu prea multe ceaiuri medicinale pe zi. Asemenea medicamentelor, consumate în exces, au efecte negative.


* Menţionez că fotografia utilizată nu îmi aparţine.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu