luni, 15 septembrie 2014

Prăjitură cu smochine

După cum spuneam, astăzi începem săptămâna cu un dulce smochinos! Şi pentru că tot astăzi cei mai mici încep şcoala, le urez un an şcolar încununat de prietenie, note bune, profesori luminaţi şi numai bine!



Ingrediente:

- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr
- 5 g praf de copt (jumătate pliculeţ)
- esenţă de rom
- 60 g nuci
- 6 linguri făină
- un praf de sare
- 5 smochine
- 3 linguri de zahăr
- jumătate linguriţă de scorţişoară
- 30 g miere de albine


Preparare:

Smochinele se spală şi se taie în 6, fără a desprinde feliuţele de baza fructului. Într-o formă de tort rotundă, de dimensiuni medii se aşează hârtie de copt.
Cele trei linguri de zahăr se amestecă bine cu scorţişoara şi se presară pe fundul formei. Peste amestecul de zahăr se aşează smochinele, peste acestea turnându-se mierea de albine.
Separăm albuşurile de gălbenuşuri.
Gălbenuşurile se freacă cu zumătate din cantitata de zahăr, iar când zahărul s-a topit, se presară bucăţele de nuci de diferite mărimi.
Peste albuşuri se pune un praf de sare şi se bat spumă. Când sunt aproape bătute se adaugă esenţa de rom şi restul de zahăr, în ploaie, bătându-se în continuare, până ce spuma devine băţoasă.
Peste crema de gălbenuş se adaugă jumătate din cantitatea de albuş şi jumătate din cantitatea de făină, amestecată cu praful de copt. Totul se amestecă bine, până ce ingredientele se încorporează.
Se procedează asemănător şi pentru restul cantităţii.
Aluatul astfel obţinut se toarnă peste smochine şi se dă la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-35 de minute sau până ce trece testul scobitorii!
Atenţie, după primele 15 minute este esenţial să vă uitaţi la prăjiturică şi să schimbaţi poziţia formei de copt în cuptor.
Şi gata prăjitura voastră, super-aromată, super-gustoasă, crocantă şi dulce-acrişoară!

Ideală pentru cei mici, dimineaţa lângă un pahar cu lapte ori în pacheţelul pentru şcoală!


E musai să încercaţi prăjiturica aceasta! Nu aveţi cum să nu vă îndrăgostiţi de gustul ei... iar parfumul din timpul coacerii... di-vin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu