miercuri, 24 septembrie 2014

Plăcintă cu bostan

Dacă până acum nu ne-a fost prea clar, ţinând cont de vremea din zilele astea, putem, zic eu să îi urăm oficial bun-venit toamnei!
Şi pentru că e darnică din fire şi vine cu traista bogată în fructe şi legume delicioase, i-am furat şi noi din tolbă un bostânel şi l-am transformat într-o plăcintă fenomenală!
Iar aromele ce pluteau în aer prin bucătărie şi întreaga casă... o adevărată bucurie pentru suflet!





Ingrediente aluat plăcintă:

- 700 g făină
- 3 ouă
- un praf de sare
- 1 linguriţă zahăr
- 1 pliculeţ drojdie uscată (plus un vârf de lingură)
- 300 ml lapte călduţ
- 4 linguri ulei


Ingrediente umplutură:

- 1 kg bostan dat pe răzătoarea mare
- 1 baton mic de scorţişoară
- 1 pliculeţ zahăr vanilat
- 2-3 linguri de zahăr (sau mai mult, dacă preferaţi plăcinta mai dulce; mie îmi place mai lejeră)
- 1 linguriţă rasă de scorţişoară măcinată (sau seminţele de la o jumătate de păstaie de vanilie)

Prepararea aluatului:

Făina cernută, în care se adaugă drojdia uscată, sarea şi zahărul se pune într-un vas încăpător. În mijlocul ei se face o gaură, ca la o fântână şi se adaugă ouăle şi jumătate din cantitatea de lapte şi ulei. Se începe să se amestece, pentru a se încorpora toate ingredientele, apoi, treptat se adaugă restul de ulei şi lapte, atât cât este nevoie.
Când ingredientele s-au amestecat şi aluatul devine omogen, se scoate pe blatul de bucătărie, presărat cu făină şi se frământă cu mult spor până ce acesta începe să facă băşicuţe (aprox. 30 de minute).
După această fază, puneţi iar aluatul în vas, acoperiţi-l cu un prosop curat şi lăsaţi-l să crească, la loc cald.
Aluatul este crescut când şi-a dublat volumul iniţial.

Prepararea umpluturii:

Cât aluatul stă la crescut, bostanul ras se pune într-o cratiţă, împreună cu batonul de scorţişoară şi zahărul, la călit. Dacă este prea uscat, puteţi adăuga apă. Bostanul se căleşte numa' puţin, cât să se înmoaie (15-20 min) apoi se ia de pe foc şi se adaugă praful de scorţişoară şi zahărul vanilat.
Dacă alegeţi să preparaţi dovlecelul cu seminţe de vanilie, pe acestea le puneţi de la început.
Lăsaţi umplutura să se răcească.

Asamblare:

Din cantitatea de aluat am format 3 părţi egale de "mingiuţe". Fiecare mingiuţă urmând să fie o foaie de plăcintă. Mingiuţele se întind cu sucitorul, se aşează umplutură în ele (şi umplutura o daţi în 3 părţi egale) şi apoi se rulează.
Se procedează identic cu fiecare mingiuţă de aluat.
Plăcinta se aşează într-o tavă cu hârtie de copt şi pentru a vă fi mai uşor să le desprindeţi, între fiecare foaie de plăcintă se aşează o fâşie de hârtie de copt. Astfel, în timpul coacerii veţi evita ca acestea să se prindă între ele şi vă va fi mai uşor să le scoateţi din tavă.
Daţi la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-35 de min., sau până ce plăcinta trece testul scobitorii.




Cum?! La voi încă nu miroase a toamnă!?! Atunci e clar, trebuie să plăcintiţi!

Poftă bună să aveţi! Şi spor la gătit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu