joi, 28 august 2014

Găluşte cu prune

Găluştele cu prune se numără printre dulciurile dragi mie. Şi pentru că e timpul prunelor, al aromelor tomnatice si a melancoliei, desertul ăsta merge de minune! Dulce ca zilele de vară, rotunjor ca un soare călduţ şi totuşi, atât de tomnatic....





Ingrediente:

-  300 g cartofi
- 2 linguri ulei
- 1 ou
- 100 g făină
- 1 kg prune
- 50 g unt
- 50 g pesmet
- zahăr pudră
- scorţişoară
- sare

Preparare:

Cartofii, spălaţi, se fierb în apă cu sare. După ce s-au fiert, se curăţă şi se dau pe răzătoarea mică şi apoi se amestecă cu uleiul. După ce s-au răcit, se amestecă cu oul şi făina.
Compoziţia astfel obţinută se modelează pe blatul de bucătărie sub forma unui sul, gros (aprox. 4 cm), care se taie în 12 părţi.
În fiecare felie se va pune o prună mică, sau jumătate de prună mare, umplută cu zahăr şi scorţişoară, iar aluatul se va aduna în jurul prunei, formându-se o bilă care se va trece prin făină.
Umplem o cratiţă cu apă în care adăugăm sare, iar când clocoteşte, se vor adăuga pe rând găluştele, fierbându-se aproximativ 12-15 min.
Separat, într-o tigaie se înfierbântă pesmetul cu untul, la foc mic, ca să se rumenească, amestecându-se continuu.
Găluştele se scot cu o spumieră, se scurg bine de apă şi se dau prin pesmetul prăjit, apoi se aşează într-unalt recipient.
Restul de pesmet se toarnă peste ele (în pesmet se mai poate adăuga scorţişoară şi zahăr).




Poftă bună să aveţi!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu