Cu această tartă rustică, dulce-acrişoară, m-am decis să particip la Provocarea Dulce Românie a lunii aprilie, organizată de Cat's kitchen.
Pot spune că am fost foarte încântată de propunerile acestei luni, deoarece am avut de unde alege! Şi pentru că iubesc tartele şi vişinele şi fructele de pădure... şi tot ce are influenţe rustice, am zis să pregătesc o prăjitură care să înglobeze tot ceea ce îmi place mai mult!
Şi uite aşa a luat naştere o tartă simpatică, cu muuuuuuuuuulte fructe şi vanilie,care aş vrea eu să fie măcar puţin rustică!
Pentru aluatul de tartă aveţi nevoie de:
- 400 g făină
- un ou
- un vârf de cuţit de sare
- un vârf de cuţit de praf de copt
- 2-3 linguri de lapte sau smântână
- o lingură zeamă de lamâie
- seminţele de la o păstaie de vanilie
- 70 g zahăr
- 150 g unt
Pentru umplutura tartei aveţie nevoie de:
- amestec fructe de pădure
- vişine
- câteva linguri de zahăr
- un cubuleţ mic de unt
- zeamă de lămâie
- scorţişoară
Prepararea aluatului de tartă:
Într-un vas încăpător cerneţi făina împreună cu sarea şi praful de copt. Adăugaţi untul tăiat cubuleţe (untul trebuie să fie rece) şi frământaţi. Când untul s-a încorporat, adăugaţi oul, seminţele de vanilie, zeama de lamâie şi smântâna. Amestecaţi bine, până se formează un aluat omogen, dar nu foarte tare.
Înveliţi aluatul într-o folie de plastic şi daţi la frigider pentru aproximativ 30 de minute.
Pregătirea umpluturii:
Într-o tigaie puneţi unt la topit, apoi adăugaţi fructele de pădure. Presăraţi peste scorţişoară, zahăr după gust şi 2-3 linguri de zeamă de lămâie. Lăsaţi pe foc aproximativ 15-20 de minute, apoi închideţi focul şi turnaţi într-un recipient să se răcească.
Separat, într-un bol puneţi vişinele cu zahăr brun şi scorţişoară, să se îmbine aromele.
Pregătirea tartei:
Aprindeţi cuptorul şi aşezaţi în tava de aragaz hârtie de copt. Pe masa de lucru presăraţi făină. Scoateţi aluatul din frigider şi cu ajutorul unui sucitor formaţi un rotund nu foarte subţire.
Întepaţi aluatul cu furculiţa, apoi aşezaţi în mijlocul acestuia fructele de pădure şi deasupra vişinele scurse de zeamă.
Marginile care au rămas se pun una pete alta, acoperind umplutura. Ungeţi aceste mărgini cu unt topit în care am pus seminţele de la o păstaie de vanilie.
Daţi la cuptor la foc potrivit pentru aproximativ 30-40 de minute.
E o tartă aromată, dulce-acrişoară, vanilată... şi cu un aluat atâââââââââââât de fraged!
Merge de minune alături de un ceai din fructe de pădure, o cafea tare sau un pahar mare cu lapte rece! Desigur, nici servită cu câteva linguri zdravene de îngheţată sau frişcă nu e rea...
Iar lăcrămioarele parfumate şi atât de delicate oferă un plus de romantism feciorelnic acestei tarte cu aer de poveste!
Ar fi frumos să ne imaginăm că o tânără domniâă îşi aştepta cavalerul cu o astfel de tartă în căsuţa lor frumos parfumată de mirosul florilor şi a fructelor!
Eu vă doresc spor la gătit şi un sac fără fund de inspiraţie!
Ma bucur ca ti-au placut propunerile mele !!
RăspundețiȘtergereMultumesc ptr tarta trimisa la parada !! Combinatia e delicioasa !! ;)
Cu asa o umplutura n-are cum sa nu fie buna tarta ta! Vreau si eu o bucata!
RăspundețiȘtergereCarkitchen, propunerea ta a fost irezistibila! Nu aveam cum sa nu pregatesc ceva pentru o asa provocare minunata!
RăspundețiȘtergereGabriela, impart fericita tarta cu toti! Plus o ceasca mare de cafea sau ceai... dupa preferintele fiecaruia!
RăspundețiȘtergere