miercuri, 24 aprilie 2013

Pască cu smântână

Mai e puţin până vine Paştele, deşi ce-i drept anul acesta a picat destul de târziu. S-a lăsat aşteptat cu mare nerăbdare, poate şi pentru că va fi mai încărcat de minunăţii şi aer de sărbătoare!
Dar sărbătorile pascale, pe lângă aerul de fericire, aduc şi multă tevatura pentru gospodine! Pentru masa festivă, încărcată cu ouă frumos decorate, fripturi aburinde şi aromate, se cere şi un desert pe măsură!
Pe lângă cozonacii grăsuni, prajiturile colorate şi fructele gustoase, se cere şi o pască pe măsură!
Şi pentru că preferata mea e pasca cu smântână, o să încep cu prezentarea ei! Pozele sunt vechi, de anul trecut, însă ce contează e reţeta, plus produsul final, care este de o cremozitate incredibilă!


Pentru aluat aveţi nevoie de:

- 600 g făină
- 30 g drojdie
- 3-4 ouă
- 150 g zahăr
- 100 g unt
- 2-3 linguri ulei
- 1 pahar lapte
- un vărf de cuţit de sare

Pentru umplutură aveţi nevoie de:

- 2-3 pumni mălai
- 600 g smântână proaspătă, grasă
- zahăr după gust
- vanilie, rom, scorţişoară sau orice alt fel de condiment care vă încântă
- 4-5 gălbenuşuri
- 2 linguri de făină
- 100 g merişoare sau stafide sau alt fel de fructe confiate
- 2-3 albuşuri

Prepararea aluatului:

Cernem făină, adăugăm drojdia dizolvată în lapte călduţ, îndulcit cu miere sau zahăr. Într-un alt vas batem ouăle întregi, împreună cu zahărul şi puţintică sare. Ouăle astfel bătute se toarnă în mijlocul grămezii de făină. Adăugăm, dacă vrem, coajă de lămăie sau portocală rasă. De asemenea putem adăuga puţin zahăr vanilat şi esenţă de rom. Începem să amestecăm uşor, cu o singură mână, pentru a se absorbi toată făina. Dacă aluatul este prea tare, se mai poate adăuga puţin lapte călduţ. Frământăm totul cu simţ de răspundere, iar în momentul în care se desprinde de pe mână şi de pe pereţii ligheanului în care frământăm, adăugăm treptat, frământându-se mereu, untul topit şi călduţ, nu fierbinte.
Apoi, acoperim aluatul cu un prosop curat şi îl lăsăm la crescut într-un loc cald. Dospitul depinde de cât de cald este în camera în care ţinem aluatul sau de calitatea drojdiei. În medie, aluatul trebuie să stea la crescut cam 1-3 ore.

Prepararea cremei de smântână:

Într-un castron punem 2-3 pumni de mălai. Acoperim castronul cu un tifon dat în două, iar desupra acestuia turnăm 600 g smântână proaspătă, grasă şi fără zer. Aceasta se lasă câteva ore, timp suficient ca mălaiul să absoarbă tot zerul. După ce terminăm cu această operaţiune, punem smântâna într-un castron, adăugăm zahărul şi mirodeniile după gust, 4-5 gălbenuşuri, 2 linguri de făină şi 100 g merişoare pe care le-am ţinut la înmuiat în cogniac sau rom. Amestecăm totul, iar la final adăugăm 2-3 albuşuri bătute spumă. Mai amestecăm, dar uşor de data aceasta, căci avem albuşuri bătute spumă în compoziţie. Crema astfel obţinută se toarnă în forma de copt căptuşită cu aluat.

Asamblare:

După ce aluatul a crescut, se mai frământă puţin, se opreşte un guguloi de aluat pentru a face crucea pentru pască, apoi, cu un făcăleţ modelăm aluatul. Între timp, pornim cuptorul şi punem foaie decopt într-o tavă.
E de preferat ca forma de copt să fie rotundă.
Întăi o să punem aluat pe fundul formei de copt, apoi cu o altă fâşie de aluat, tapetăm pereţii tavei. Lăsăm apoi aluatul să mai crească puţin.
Următorul pas, turnăm crema de smântână în forma de copt, apoi din guguloiul de aluat păstram formăm o cruce împletită pe care o aşezăm deasupra cremei.
Dăm totul la cuptor, iar la jumătatea timpului de coacere ungem pasca cu gălbenuş de ou amestecat cu puţin ulei sau lapte.





Noi am renunţat anul trecut la a mai adăuga crucea specifică acestui desert pascal, însă am presărat deasupra multe multe bombonele de ciocolată. Cu cât mai multă cremă, cu atât mai bine!




Îmi pare rău că nu am şi o feliuţă de pască să vă arăt, însă cred că s-a terminat atât de repede, că nu a mai fost timp de prea multe poze!
Oricum, spor la gătit şi mâncat cele mai gustoase preparate specifice sărbătorilor de Paşte! Şi sper să găsiţi în această reţetă măcar un strop de inspiraţie!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu