joi, 1 noiembrie 2012

Compot de gutui

Pentru că pentru mine gutuile sunt bune oricum, numai crude nu şi pentru că nimin nu se asorteaza mai bine cu o tartă cu gutui ,decât un compot de... gutui...vă prezint:


...compotul de gutui aromat pentru zilele gri de toamnă, iarnă! Dacă nu vă înveseleşte, sigur vă îndulceşte!
Compotul acesta nu e menit pentru a fi pus în cămară la păstrare, ci pentru consum imediat... în câteva zile, sau o săptămână, dacă e păstrat la frigider sau la rece.


Aveţi nevoie de:

- 2-3 gutui
- un baton de scorţişoară sau scorţişoară măcinată
- 3-4 linguri de zahăr, brun sau alb, depinde în primul rând de gust şi de ce aveţi prin casă
- 3 l de apă

Preparare:

Spălaţi bine gutuile, tăiaţi-le feliuţe, aruncaţi-le în oală, adăugaţi zahărul şi batonul de scorţişoară, apoi puneţi şi apa! Totul este pus pe aragaz, la foc potrivit, aşteptăm răbdători să dea apa în clocot şi din acel moment mai lăsăm compotul încă 5-10 minute. Dăm după foc, scoatem batonul de scorţişoară, mai lăsăm puţin să se răcorească şi savurăm!


Puteţi pune în compot şi un măr, nu strică gustul cu nimic... de fapt orice alt fruct e bine-venit! Acum depinde însă dacă vă doriţi sau nu să aveţi un gust şi o aromă pură, de gutuie gălbioară!


Dar nu mai staţi, daţi fuga în curte, la magazin ori în cămară, faceţi rost de ingrediente, repede până nu vine ploaia, daţi drumul la aragaz căci e o zi friguroasă, trageţi aer în piept şi puneţi-vă pe gătit! Şi tarta şi compotul şi încălziţi-vă burtica!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu