luni, 12 martie 2012

Sfinţişori sau Mucenici

Dat fiind faptul că nici anul trecut şi nici acesta nu am putut să mă duc acasă in jurul zilelor de 7-9 martie, m-am decis ca anul acesta să îmi pregătesc singură mucenicii mult iubiţi! E drept că nicăieri nu sunt mai buni ca acasă, însă am zis să mă pun pe treabă şi să îi prepar eu anul acesta! Nu de alta, dar pofta era prea mare... şi deja trecuse un an fără să savurez aceste bunătăţi!

Gustoşi tare sfinţişorii aştia moldoveneşti! Să te lingi pe degete şi mai multe nu...

Ce aveţi nevoie pentru a-i prepara (asta pentru anul viitor):
- 1 kg de făină
- 2 pliculeţe de drojdie uscată
- 200 de grame de zahăr
- jumătate de litru de lapte
- 140 de grame de unt
- 2 pliculeţe de zahăr vanilat
- 4 linguri de ulei
- esenţă de rom
- 4 ouă
- un praf de sare
- miere
- nuci sau alune măcinate

Pentru sirop aveţi nevoie de:

- 100 de grame de zahăr
- 50 de grame de unt
- 200 de mililitrii de apă
- zeama de la o jumătate de lămâie

Mod de preparare:

Înainte cu o zi sau două cerneţi făina şi puneţi-o într-un castron, la uscat. Înainte să vă apucaţi de mucenici, cu 15 minute, amestecaţi drojdia cu făina şi lasaţi-o să se odihnească puţin. După ce au trecut cele 15 minute, se face o gaură în mijlocul făinii şi se adaugă ouăle. Se amestecă uşor şi după ce s-au încorporat ouăle, se adaugă untul (care trebuie să fie moale, de la temperatura camerei). Separat, trebuie pregătit laptele, cald, în care se adaugă pe rând, sarea, zahărul vanilat, esenţa de rom şi în final zahărul tos, amestecând până când se topesc toate cele patru ingrediente. Laptele astfel obţinut, se adaugă puţin câte puţin în aluat. Se frământă cu mâna, timă de aproximativ 15 minute, apoi se adaugă uleiul şi se frâmântă iar, tot în jur de 15 minute.
Aluatul se lasă la crescut pentru 2 ore, în castronul în care l-am frământat, cu un prosop curat deasupra, undeva la cald.

După ce aluatul şi-a dublat volumul, se pregăteşte tava şi cuptorul. Adică punem hârtie de copt în tavă şi dăm aprindem cuptorul.
Coca se împarte în jumătate. O jumătate va fi lăsată în lighean, iar cealaltă va fi utilizată pentru prima tură de mucenici. Împărţim această jumătate în 8, 10, 12 cocoloaşe, depinde de cât de mari vreţi să faceţi mucenicii şi rulaţi fiecare bucăţică de aluat. După ce aţi rulat-o, o uniţi într-un cerc, răsuciţi şi obţineţi astfel forma de opt.
Repetaţi operaţiune cu fiecare bucăţică de aluat (puteţi folosi puţină apă, pusă pe deget pentru a uni capetele aluatului). Aşezaţi mucenicii în tava, îi lăaţi aproximativ încă 10 minute să mai crească şi înainte să îi băgaţi la cuptor, îi ungeţi cu gălbenuş de ou.
Se lasă la copt pentru 15-20 de minute şi imediat ce îi scoateţi îi ungeţi cu miere şi îi presăraţi cu nucă sau alune.
Pentru cea de a doua jumătate de aluat repetaţi aceeaşi procedură! Mucenicii se pun pe farfurie să se răcească şi între timp puteţi pregăti şi siropul.



Siropul e uşor de făcut. Într-o crăticioară trebuie să puneţi zahărul la topit, iar într-un ibric, apa la fiert. În apă puteţi pune zeama de lămâie, esenţă de rom şi chiar şi puţină miere. În zahăr se amestecă constant cu o lingură de lemn, iar în momentul în care s-a topit se adaugă untul şi se amestecă. După ce aceste două ingrediente s-au amestecat, se adaugă apa, treptat! Se mai lasă puţin la fiert, apoi se stinge focul şi se lasă la răcit.
După ce siropul s-a răcit suficient, se trece la etapa însiropării mucenicilor. Treceţi fiecare mucenic prin sirop, dar nu îl lăsaţi mai mult de un minut. Îl puneţi frumos înapoi pe farfurie şi aşteptaţi până ce terminaţi întreaga operaţiune!




Şi cam ăştia sunt mucenicii moldoveneşti! Buni de te lingi pe degete! :>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu