luni, 30 ianuarie 2012

Măceșele

Poate ca ati remarcat prin drumetiile voastre acest trandafir salbatic de o mare frumusete! Bine adaptat la conditiile de mediu, creste pe marginile drumurilor, in zonele de podis. pe campuri, alaturi de viile oamenilor, fiind un strajer constiincios al naturii. Primavara ne incanta ochii cu florile lui rozalii, iar toamna ne desfata gustul cu fructele lui delicioase! Fructe ce pana si sub "presiunea" rece a brumeii rezista eroic.
De ce am ales sa ii ofer si macesului un loc de sa ii zicem onoare in acest blog?
In primul sand pentru ca este o planta cu bune proprietati medicinale si in al doilea rand ca am amintiri tare placute legate de el.

In fiecare an admiram primavara cand ne duceam la vie florile rozii si pline de viata in timp ce ma jucam fericitam printre butucii de vie, vara vedeam cu florile se transforma in fructe, iar toamna cand se apropia culesul de struguri dadeam iama in fructele coapte de maces. Greu de adunat ce-i drept, dar si mai greu de mancat din cauza saculetului din interior plin cu samburei si perisori. In timp ce ai mei supravegheau buna functionare a procesului culegerii si depozitarii strugurilor, verisorii mei si eu ne zbenguiam de nebuni pe intreg dealul. Cazaturi, expeditii pe dealurile din jur, joculete de copii, dar si cules de macese. Doamne, ce ne mai distram, dar ce ne mai intepam culegand fructele salbaticului trandafir. Acum as spune ca era un adevarat chin, insa daca stau si privesc  in urma cu siguranta era o mare distractie! Dar merita efortul pentru ca acasa ni se pregatea o dulceata exceptionala! Iar pe timp de iarna nimic nu se compara cu borcanul de dulceata pitit in camara... cand era gerul mai mare iar noi ne intorceam uzi si infrigurati de la sanius ori de la bataia cu bulgari, stiam ca ne asteapta feliile de paine prajita, cu unt, dulceata si lapte cald. Un gustare mai buna de atat nici ca se putea!
Nicio dulceata nu era la fel de buna ca cea de macese, probabil ca si din cauza ca aveam doar un borcan din acest elixir magic...
Doar un borcan pentru ca restul fructelor erau bine pastrate de bunica mea pentru ceaiuri... oricand aparea o problema, cum se apela la cate un ceiut din diverse plante... macesul facand parte dintre acestea.

Fructele trandafirului salbatic trateaza diferite afectiuni, chiar si pietrele la rinichi. Este important totusi sa le culegeti toamna devreme si sa aveti mare grija la spinii desi si ascutiti...
Fructele se pun la uscat si peste iarna vor constitui resursa necesara unor ceaiuri delicioase, aromate si pline de vitamine!
In legatura cu afectiunile pe care la trateaza, puteti citi mai multe referitor la acest aspect aici .


!!!Mentionez ca fotografia utilizata nu imi apartine!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu