Pampuştele astea săracele aşteaptă cu mare răbdare de prin primăvară să îşi capete şi ele un locuşor pe blog... Se pare că azi, le-a venit rândul! Mulţumesc Carte de Retete pentru că m-ai ambiţionat să postez (ÎN SFÂRŞIT!!!!!!!) reţeta lor!
Reţeta este moştenită de la stră-stră-stră-bunica mea, iar ea cine ştie de la ce altă stră-stră-bunică o are... Li se spune pampuşte pentru că-s venite de prin zona Basarabiei, de unde şi influenţele ruseşti (de aici şi numele, nu prea românesc).
Plăcinţelele acestea se pot umple cu tot soiul de "chestii", noi acum însă le facem cu brânză, pentru că suntem într-o zonă în care păstoritul este o ocupaţie principală aş putea spune, deci brânză avem din belşug! Şi ca să mă laud, finii noştrii se ocupă cu păstoritul, aşa că brânza pe care o avem este de o calitate garantată: pa-pa brânză contrafăcută, pa-pa lapte îndoit cu apă şi araceturi de prin comerţ (eu personal numesc brânzeturile şi laptele din comerţ araceturi...).
La mama lor însă, pampuştele nu se umpleau cu brânză, ci cu zarvavat! Absolut divine şi aşa, mai ales cele umplute cu 2 feluri de varză (albă şi roşie), dar şi cele umplute cu zarvavaturi de primăvară. Şi o altă variantă de pampuşte divine sunt cele umplute cu urdă şi spanac, dar asta deja e o altă poveste.
Acum însă am onoarea să vă prezint nişte pampuşte aurii, umplute cu un caş de oaie DE-LI-CIOS!
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg făină
- 2 pliculeţe drojdie uscată (merge treaba mai uşor aşa)
- 130 ml ulei
- 3 ouă
- sare (în funcţie de cât de sărat vreţi să fie pampuştele la final, dar nu uitaţi că şi brânza este sărată)
- 1 linguriţă cu vârf de zahăr
- 300- 350 ml lapte călduţ (în funcţie şi de tipul făinii pe care o aveţi)
Ingrediente umplutură:
- aproximativ 700 g caş de oaie
- 2-3 ouă
- sare
- piper (opţional)
Ingrediente pentru uns:
- 1 ou, cu puţin ulei, bine bătute
Prepararea aluatului:
Făina se cerne pe blatul de bucătărie, se amestecă cu drojdia uscată, sarea şi zahărul, apoi în mijlocul acesteia se face o gaură (grămăjoara voastră de făină va arăta ca o fântână). În centrul grămăjoarei se vor turna ouăle şi uleiul şi se bat uşor cu o furculiţă sau se amestecă cu degetele (dacă vă place să vă murdăriţi), Se toarnă şi laptele cald, dar nu tot în acelaşi timp şi începeţi să încorporaţi totul. Turnaţi lapte până în momentul în care coca ajunge la o consistenţă ca cea de cozonac şi frământaţi cu simţ de răspundere aluatul.
Formaţi o mingiuţă de cocă, aşezaţi-o într-un lighenuş, acoperiţi-o cu un ştergar curat şi lăsaţi-o să crească până ce se dublează în volum.
După ce a crescut aluatul de pampuşte, împărţiţi-l în 2 părţi egale, şi apoi fiecare parte în câte alte 6, pe care le urmează să le umpleţi cu brânzica de oaie.
Prepararea umpluturii:
Caşul de oaie se amestecă cu sarea, piperul şi ouăle. Dacă puneţi totul într-un blender şi amestecaţi va fi mult mai simplu, iar umpluratu va ieşi mult mai fină şi cremoasă. Pentru a fi siguri că vă ajunge toată umplutura, împărţiţi-o încă de la început în 12 părţi egale.
Asamblare:
Puneţi foaie de copt într-o tavă de cuptor şi aprindeţi cuptorul. Cu un sucitor întindeţi guguloiul de aluat (de preferat să arate pătrăţos, aşa că puteţi ajusta marginile cu un cuţit), iar în mijlocul acesteia puneţi umplutura de caş. Luaţi uşor colţurile opuse şi uniţi-le deasupra umpluturii.
Procedaţi asemănător pentru fiecare bucăţică de aluat. Într-o tavă pătrată de aragaz, vă încap 6 pampuşte.
Deci, colţul 1 cu 3, se va uni deasupra umpluturii zâmbăreţe, apoi colţurile 2 şi 4, se vor uni şi ele deasupra umpluturii. Toate cele 6 pampuşte se aşează vesele unele lângă altele, se acoperă cu un ştergar şi se lasă încă 15 minute să mai crească.
Înainte să le băgaţi la cuptor, ungeţi fiecare pampuştică cu o pensulă înmuiată în ou bătut. Daţi-le la cuptor pentru 20-30 de minute, sau până ce trec testul scobitorii, iar între timp nu staţi de pomană! Ocupaţi-vă de celelalte 6 pampuşte.
Se servesc călduţe, cu lapte, ceai, cafea sau ce vă mai place vouă!
La fel de bine se pot umple cu brânză dulce, caz în care şi aluatul îl vom face dulceag...
Eu sper să vă placă pampuştele astea moldoveneşti măcar pe jumătate cât ne plac nouă şi să le pregătiţi pentru voi şi familiile voastre!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu