joi, 16 ianuarie 2014

Roiniţa

Roiniţa face parte din familia mentei, cimbrişorului, levănţică, rosmarin, toate plante afrodisiace. Are un miros plăcut, cu flori mici, de cele mai multe ori albe. Această plantă atrage albinele ca un magnet, fiind mult îndrăgită de acestea din urmă. De fapt numele i se trage chiar de la proprietatea ei misterioasă de a "îmbăta" albinele...
Ceaiul de roiniţă este cât se poate de îndrăgit în Franţa, unde este comercializat sub diferite denumiri, precum baume mélisse, herbe au citron, thé de France, piment des abeilles şi citronnelle, iar de mélisse sau melisa sunt sigură că aţi auzit.
Grecii îi spun melissohorto, ceea ce înseamnă iarba albinelor.


Aşadar, puteţi să o cultivaţi cu încredere în grădină sau chiar în ghivece, pe balcon, asta desigur, dacă nu sunteţi prea înspăimântaţi de paşnicele şi drăgălaşele albine. Însă dacă vă decideţi să cultivaţi această plantă, cu siguranţă grădina voastră se va bucura de un parfum divin.

Însă, ca să trecem la subiect, în afară de mirosul plăcut al roiniţei, aceasta are şi alte proprietăţi să le zicem, magice!

Poate fi consumată/utilizată sub formă de ceai, tinctură sau chiar ulei volatil.


Ceaiul de roiniţă are următoarele proprietăţi:

- te ajută să te concentrezi, să ai o memorie bună şi să îţi menţii atenţia trează mai mult timp (perfect în preajma examenelor)
- un bun ajutor în afecţiunile inimii
- te scapă de balonare
- un bun sprijin în ceea ce priveşte buna funcţionare a uterului
- ajută organismul să lupte împotriva stresului


De asemenea, puteţi utiliza şi tinctură de roiniţă. Găsiţi aici mai multe detalii despre aceasta şi modul de utilizare, dar şi modalităţi de a o procura.

Uleiul volatil poate fi utilizat atât sub forma uzului intern, cât şi extern. În ultima variantă ajută la o bună întreţinere a pielii, mai ales dacă aveţi pete, pişcături de insecte, etc. Este util şi în insomnii sau dureri de cap. Pentru mai multe detalii privind modul de a procura şi de a întrebuinţa uleiul de roiniţă, puteţi accesa acest link.

Roiniţa poate fi utilizată şi în bucătărie, în mâncăruri, salate, vin. De asemenea, se poate face şi o apă de roiniţă. Găsiţi AICI mai multe detalii privind acest aspect, dar şi o reţetă de apă de roiniţă. Este un documentar foarte bine realizat de cei de la Radio România Actualităţi.


Şi ca să nu ignorăm puterile magice ale acestei plante, trebuie să vă spun că în vremurile de mult apuse, se credea că roiniţa este leac pentru inimă (durerile, dezamăgirile din dragoste), poate aduce iubirea, fetele purtând săculeţi cu flori ale acestei plante la gât. Găsiţi detalii şi despre aceast aspect tot în documentarul celor de la Radio România Actualităţi.

Sfat: dintre tipurile de ceai de roiniţă încercate şi văzute, din punctul meu de vedere cel mai bun este de la Sonnentor. Deşi este puţin mai scump decât celelalte, se poate bine observă că în pachet chiar sunt frunze de roiniţă şi nu alte tocături de neidentificat.

!!!! Imaginile utilizate în această postare NU îmi aparţin şi nu am niciun drept de autor asupra lor!!!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu