vineri, 4 octombrie 2013

Tort cu mere, nuci şi caramel

De când nu am  mai postat nimic aici a trecut şi vara, s-a dus şi toamna şi din câte observ, ceva mai sus de unde stau s-au aşternut şi câţiva centimetrii generoşi de zăpadă...
Însă, cum, conform calendarului, încă e toamnă, m-am gândit să vă încânt cu un tort tare drag mie! O delicioşenie cu mere dulci-acrişoare, cu nuci aromate şi caramel dulce-amărui. Un desert demn de o zi de toamnă cu soare timid, frunze arămii şi roşiatice, stejari ce se scutură de rod şi veveriţe şirete prin frunzişul stropit de ploaia mocănească de afară (şi nu, nu de fulgi de zăpadă!).
Şi deşi mi-aş dori să revin în forţă cu această postare, nu vă promit nimic! Am avut o vară în care am învâţat non-stop, o toamnă plină de examene, examene care încă nu s-au terminat! Aşa că, mă gândesc la o revenire în forţă după ce scap şi de această ultimă Furcă Caudină din cale!
Până atunci, vă invit să servim împreună, la gura sobei, sau în faţa şemineului, pe un covor blănos şi călduros, un tort de toamnă divin! Şi poate după şi o ciocolată caldă!



Ingrediente blat:

- 4 ouă
- 150 g unt
- 200 g nuci măcinate
- 200 g făină
- 90 g zahăr
- 1 pliculeţ praf de copt
- un vârf de cuţit de sare
- scorţişoară şi coajă rasă de lămâie după gust

Ingrediente umplutură:

- 2 kg mere
- 75 g zahăr
- 1-2 batoane de scorţişoară
- 250 ml smântână pentru frişcă de bună calitate
- seminţe de vanilie

Ingrediente caramel:

- 120 g zahăr brun, dar se poate folosi la fel de bine şi cam cu aceleaşi rezultate şi zahărul alb
- 1 lingură unt
- 40 ml smântână pentru frişcă

Preparare blat:

Punem într-un castron făina, praful de copt şi sarea.. Într-un alt recipient amestecăm untul cu ouăle şi zahărul. Se adaugă şi coaja de portocale şi scorţişoara. Peste ouă adăugăm jumătate din cantitatea de făină, amestecăm bine, apoi adăugăm nucile, amestecăm iar şi adăugăm şi restul de făina. Turnăm compoziţia într-o formă de copt şi dăm la cuptor pentru aproximativ 35 de min.

Preparare umplutură:

Curăţăm merele de coajă şi le tăiem feliuţe şi cubuleţe. Acestea se pun împreună cu zahărul într-o crăticioară, pe foc. Când lasă puţină zeamă, se adaugă şi batonul sau batoanele de scorţişoară şi se mai lasă aproximativ 5 min. să fiarbă, pentru a se înmuia merele.
Separat, se bate frişca, în care se adaugă şi seminţele de  vanilie. Merele, după ce se vor răci se vor amesteca cu frişca şi cu această cremă se umple tortul.

Preparare caramel:

Punem zahărul la ars şi când se topeşte se adaugă untul şi frişca. Caramelul astfel obţinut se lasă să se răcească cât de cât şi se toarnă peste tort. Se poate orna cu fulgi de migdale, nuci sau alune şi bucăţele de ciocolată.

Asamblare tort:

Blatul se taie în 2 sau în 3, merele cu frişcă se pun între bucăţile de blat şi se toarnă caramelul deasupra. Se dă la rece pentru aproximativ 3-4 ore şi se infulecă cu mare drag!


Caramelul acesta este ars, are un gust puternic amărui, dar mie aşa îmi place. Puteţi totuşi să faceţi şi un caramel mai soft, ca în poza de mai jos. Totul ţine de gusturi la urma urmei.


Din câte puteţi observa, la primul tort nu am mai apucat să facem poze cu o feliuţă, iar din cel de al doilea, a rămas doar o feliuţă. Cred că vă puteţi da astfel seama de cât de gustos este tortul acesta.
E un deliciu devenit capriciu! Şi cum prin case domneşte frigul, putem foarte bine să încingem cuptorul şi să parfumăm casa a toamnă.


Să aveţi poftă!



4 comentarii:

  1. Caramelul, merele si frisca se potrivesc de minune! Nici nu ma mir ca n-ai apucat sa mai pozezi sectiunea la primul tort! Foarte bun!

    RăspundețiȘtergere
  2. Astept cumintica sa revii in forta!Pana atunci ma delectez cu o feliuta de tort!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu tot astept acest moment cu mare, mare ravna! Desa simt ca ma cuprinde epuizarea... dar mai e putin! Pana atunci, cu mare drag si tot tortul il daruiesc prietenilor mei virtuali, atat de amabili!

      Ștergere