sâmbătă, 27 aprilie 2013

Eclere

Nu am întâlnit până acum pe nimeni căruia să nu îi placă eclerele, aşa că dacă pregătiţi un platou mare, mare, plin ochi cu eclere pentru masa de Paşte cred că nu aveţi cum să daţi greş!


Pentru aluat aveţi nevoie de:

- 100 ml ulei sau unt de calitate
- 200 g făină
- 200 ml apă
- 6-7 ouă
- sare

Pentru cremă aveţi nevoie de:

- 1 l lapte
- 150 g făină
- 300 g zahăr
- 5-6 ouă
- 1 plic de zahăr vanilat sau un baton de vanilie
- 30 g unt
- sare

Prepararea aluatului:

Turnăm într-un vas uleiul, apa, sarea şi lăsăm să dea în fiert. Apoi, turnăm făina amestecând repede, repede, repede, ca să nu facă aluatul cocoloaşe. Se ia după foc şi după 5 minute adăugăm pe rând ouăle, amestecând continuu după fiecare ou introdus în compoziţie. În tava tapetată o să turnăm compoziţia cu un poş sau cu o pungă găurită. Eclerele trebuie să fie groase cam cât un degete şi de o lungime de aproximativ 8 cm, lăsând spaţiu între ele. Apoi, pe fiecare ecler se fac dungi cu o furculiţă şi se introduc imediat la cuptor, la foc puternic. Se coc aproximativ 20 de minute.
Când sunt gata se taie longitudinal un căpăcel care să rămână totuşi prins de ecler.

Prepararea cremei de vanilie:

Separăm gălbenuşurile de albuşuri. Batem albuşurile şi adăugăm şi 100 g zahăr şi batem în continuare până se întăreşte ca pentru bezele. Separat, punem la fiert laptele cu semincioarele de la păstaia de vanilie. Într-un castron o să frecăm gălbenuşurile cu restul de zahăr, se adaugă făina şi se subţiază cu puţin lapte rece. După ce laptele vanilicios dă în fiert, turnăm crema de gălbenuşuri şi amestecăm repede, repede, tinând vasul pe foc într-un alt vas cu apă (celebra baie de aburi). Batem până crema dă în fiert, mai ţinem pe foc câteva minute, apoi o dăm la o parte şi adăugăm untul tăiat cubuleţe mici, albuşurile bătute şi amestecăm uşor până se încorporează toate ingredientele în cremă.
Şi cu această delicioşenie o să umplem ecrelere. Sau... ca să fie treaba mai simplă, dar ce-i drept nu la fel de gustoasă, putem cumpăra un plic cu cremă de vanilie instant!





Topping:

- topiţi nişte ciocolată şi turnaţi-o cât de neglijent puteţi deasupra eclerelor! La cât de gustoase sunt nu mai contează cum arată topping-ul!

Poftă bună şi spor la gătit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu