sâmbătă, 30 martie 2013

Pandişpan cu mac şi vişine

A trecut ceva timp de când nu am mai scris nimicuţa nimicuţa pe aici, dar resursele mi-au fost îndreptate spre alte proiecte.... educaţionale, de maximă urgenţă: licenţa!!!
Însă, printre picături şi schimbări naturale de iarnă-primăvară-iarnă şi tot aşa..., mi-am făcut timp şi pentru o mică postare.
Şi nu.... nu m-am lăsat de gătit, doar m-am lăsat de pozat şi postat pentru o  perioadă...
Însă cum simt eu că de măine primăvara îşi va intra pe deplin în drepturi, mi-am zis că ar fi cazul să o sărbătorim cu un pandişpan gustos cu mac şi vişine... de prin congelator!



Aveţi nevoie de:

- 5 ouă
- 5 linguri pline cu vârf de făină
- 5 linguri zahăr brun
- coajă rasă de lămâie
- 2 linguri suc de lămâie
- un dop de vin roşu
-3 linguri pline cu seminţe de mac
- o jumătate de linguriţă de praf de copt
- un vârf de cuţit de sare
- vişine (din compot, proaspete, congelate) fără sâmburi
- scorţişoară

Preparare: 

Puneţi vişinele într-un bol, cu puţin zahăr şi scorţişoară (pentru câteva ore, 2-3) şi lăsaţi-le să se relaxeze.
Aşezaţi hârtie de copt în tava de chec şi când vă apucaţi de treabă porniţi şi cuptorul.
Separaţi albuşurile de gălbenuşuri şi daţi albuşurile la rece. Între timp frecaţi gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr şi cu coaja rasă de lămâie. Când se face ca o cremă, adăugaţi şi zeama de lămâie şi o parte din făină. Între timp,  bateţi albuşurile spumă, cu un strop de sare. Adăugaţi restul de zahăr, şi stropul de  vin. Separat, în restul de făină adăugaţi praful de copt şi macul. Adăugaţi în albuşurile bătute făina combinată cu macul, puţin câte puţin. Apoi, adăugaţi peste gălbenuşuri 2-3 linguri de albuş şi amestecaţi. Apoi, turnaţi vişinele scurse peste gălbenuşuri şi în cele din urmă amestecaţi peste albuşuri compoziţia de vişine şi gălbenuş. Amestecaţi cu grijă, de jos în sus. Turnaţi compoziţia în tavă, puteţi sau nu să mai presăraţi câteva vişine deasupra şi daţi la cuptor pentru aproximativ 30-35 de min., sau până când pandişpanul vostru trece testul scobitorii!


După ce se răceşte bunătatea asta acrişoară, puteţi să îi faceţi rapid şi o glazură. Tipul acesta de glazură l-am mai folosit şi la brioşele cu ness şi cu iaurt.
Aveţi nevoie de aproximativ 100 g de zahăr pudră de calitate şi două linguri de zeamă de lămâie (şi colorant alimentar dacă simţiţi nevoia). Amestecaţi bine şi turnaţi peste pandişpan! Un delicu dulce-acrişor... plin de seminţe gustoase de mac!


E şi mai gustos servit alături de prieteni şi o cană mare de ciocolată caldă, sau cafea.... sau ceai...
A da... şi să nu uit! Rozy (adică floricica mea) şi eu, vă dorim spor la gătit, o primăvară frumoasă şi multă iubire în suflete!

2 comentarii:

  1. Foarte bun pandispanul, Amelie! Iti doresc mult succes in tot ceea ce ai de facut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult! La fel si tie, Gabriela! Mult spor si noroc in toate!

    RăspundețiȘtergere