vineri, 4 mai 2012

Păducelul

Într- scurtă călătorie pe meleagurile ţării noastre dragi am avut ocazia să văd stând liniştiţe pe marginea unui drum de ţară câteva tufe de păducel (sau gherghină, aşa cum îi zic mama şi bunicile mele)!
Din păcate nu am putut opri ca să culeg câteva flori, dar cu gândul la aroma ceaiului şi la proprietăţile lui, m-am gândit să scriu aici despre el.
Şi mâine plec în expediţie... sper să găsesc măcar câteva tufe.Se spune despre păducel că fereşte casele de spirite rele, de aceea în trecut oamenii de la sate legau deasupra grajdurilor rămurele din păducel, sau le împleteau în gardurile casei.
De asemenea se spune că această plantă vindecă deochiul şi că este o adevărată sursă de energie în natură! Bătrânii credeau că dacă stai în faţa unei astfel de tufe, simţi imediat cum te linişteşti dacă eşti furios, cum te înviorezi dacă eşti lipsit de energie şi te umpli de viaţă şi voie bună, umplându-ţi inima de calm!
Oricum ar fi, păducelul e o plantă de-a dreptul minunată şi să vezi o întindere de astfel de tufe e o adevărată încântare pentru suflet! Deconectarea de la viaţa asta plicticoasă şi fadă de zi cu zi.

Acum, să trecem la oile noastre însă!
De la păducel se folosesc florile şi fructele. După cum am spus, florile le puteţi culege acum, fructele însă la toamnă, după ce se coc (devin roşii) şi cade prima brumă!

Ca şi proprietăţi:
 - tahicardice (adică accelerarea bătăilor inimii, de peste 90 de bătăi pe minut)
 - hipotensoare
 - antispastice (infirmitate motorie)
 - hipnotice
 - febrifuge (se folosesc florile)
 - astringente   
 - dizolvă calculii (fructele)

Indicat în:
- palpitaţii
- dureri precordiale (durere pe o zonă relativ întinsă, chiar pe întreg toracele, cu iradiere frecventă la membrul stâng)
- tahicardie
- tulburări de menopauză
- arteroscleroză
- hipertensiune arterială
- ameţeli
- zgomote în urechi
- insomnie
- dizenterie (fructele)
- litiază biliară şi urinară- adică pietrele la rinichi (fructele)

Mod de folosire:
- sub formă de infuzie, care se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate la o cană de apă şi se beau 2-3 căni pe zi
- sub formă de decoct, care se prepară din 15 grame de flori uscate la 1 litru de apa şi se beau tot 2-3 căni pe zi.

Ca şi utilizare externă, băile de păducel fortifică inima şi decoctul din frunze şi fructe mărunţite se foloseşte sub formă de comprese împotriva bătăturilor!

Pentru mai multe informaţii puteţi accesa site-ul, care vine cu informaţii suplimentare despre această minunată plantă! Menşionez că fotografiile utilizate nu îmi aparţin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu