miercuri, 26 martie 2014

Urzici cu orez sălbatic şi seminţe de pin

Dacă atunci când eram mică nici nu puneam gura pe urzici, acum le aştept cu sufletul la gură! Pentru mâncărica asta de urzicuţe, mă pot lăuda că am fost singură-singurică la cules de plăntuţe înţepătoare (desigur, cu echipament de protecţie aka. mânuşi de meşterit).
Şi cu reţete adunate în carneţel, de la bunicuţe simpatice, plus un accent de modernism, am gătit această mâncărică de-li-cioa-să!



Ingrediente:

- urzici
- o mână spanac tânăr (sau aşa numitul baby spinach)
- o lingură făină
- o lingură mălai
- piper şi sare după gust
- apă
- ulei
- orez sălbatic
- seminţe de pin

Preparare:

Urzicile se curăţă şi se spală. Între timp, într-o oală se pune apă cu sare la fiert. În momentul în care apa începe să fiarbă, se pun urzicile. Cât urzicile fierb, separat, într-o căniţă, se face un amestec din făină, mălai, sare şi piper după gust.
Când urzicile se înmoaie, se adaugă şi câteva frunze de spănăcel, tocate nu prea mărunt, se mai lasă totul pe foc aproximativ 5 minute, apoi se scot din apă, se scurg şi se toacă mărunt. Peste ele se presară amestecul de făină şi mălai şi puţin din zeama în care au fiert (2-3 linguri) şi se omogenizează.
Într-o tigaie, se pune uleiul la încins. Când începe să sfârâie, se adaugă urzicile mărunţite şi seminţele de pin. Se amestecă tot timpul, turnând din când în când câte o lingură din zeama în care au fiert. Se lasă aproximativ 5 minute în tigaie, apoi se dau de pe foc şi se dau de-o parte.
Cu o cană măsurăm zeama care a mai rămas de la fierberea urzicuţelor. Lăsăm zeama să fiarbă, iar în momentul în care clocoteşte adăugăm o cantitate egală de orez (măsurăm cu aceeaşi cană) şi lăsăm să se umfle, până ce este gata.
Imediat ce am stins focul la orez, adăugăm urzicile şi amestecăm bine-bine!
Şi gata, mâncărica noastră este gata!!


Să aveţi spor la gătit, da şi la cules şi spălat urzicuţe! Căci pe cât de ţepoase sunt, pe atât de gustoase şi sănătoase sunt!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu