luni, 17 februarie 2014

Colţunaşi cu vişine

Colţunaşii sunt un desert, dar şi un fel principal excelent! Înrudiţi cu faimoasele ravioli italieneşti, pot oricând să animeze o masă şi să bucure papilele gustative.
Astăzi avem colţunaşi cu vişine, ideali pentru un desert tradiţional, dulce-acrişor, dar dacă sunteţi interesaţi de ceva bun de gătit pentru masa de prânz, puteţi încerca aceşti colţunaşi cu brânză.


Pentru aproximativ 35 de colţunaşi aveţi nevoie de:

- 500 g vişine fără sâmburi
- zahăr după gust
- scorţişoară după gust

Pentru aluat aveţi nevoie de:

- 500 g făină
- 1 ou
- apă călduţă- aprox. 100 ml

Pentru siropul de vişine aveţi nevoie de:

-  zeama rămasă de la vişine
- 3 linguri zahăr
- 100 g unt

Preparare:

Vişinele se pun la scurs, indiferent dacă sunt proaspete sau congelate şi zeama se păstrează. Vişinele scurse se amestecă cu zahărul şi scorţişoara.
Separat, pe un blat de lucru se pune făina în formă de fântână, iar în centru se pune oul şi apă călduţă, apoi totul se amestecă încet, până se încorporează ingredientele. Dacă aluatul e prea moale se mai adaugă făină, iar dacă e prea tare se mai adaugă apă.
Totul se frământă până ce aluatul nu se mai lipeşte de blatul de bucătărie şi de mâini. Se lasă aluatul făcut guguloi să se odihnească pe masa de bucătărie, acoperit cu un prosopel aproximativ 15 minute.
Între timp, se pune apă cu puţin ulei într-o oală de bucătărie şi se lasă să fiarbă.
După 15 minute, aluatul se împarte în 4 şi se începe să se întindă. Este important să lucraţi repede şi să întindeţi foaia foarte subţire.
Tăiaţi pătrăţele din aluat, le umpleţi cu o linguriţă de vişine, apoi le daţi în jumătate, formând un triunghi şi lipiţi mărginile bine-bine, presându-le între degete.
Colţunaşii se pun la fiert numai în momentul în care observaţi că apa începe să fiarbă şi îi lăsaţi aproximativ 15 minute.
Se scot şi se pun într-un vas, împreună cu siropul de vişine.

Preparare sirop de vişine:

Într-o crăticioară se pun la fiert zeama de vişine, zahărul şi untul, până se topesc atât untul cât şi zahărul şi siropul începe să se îngroaşe. Se toarnă fierbinte peste colţunaşii aburinzi!



Neaparat trebuie să îi încercaţi! Sunt cât se poate de delicioşi... nici nu se poate descrie în cuvinte! Şi deşi pare complicat de făcut, de fapt se fac foarte uşor! Şi sunt cumplit de buni!!!





Poftă bună să aveţi!

3 comentarii: