joi, 6 decembrie 2012

Prăjitură Kardinal Schnitte

Este o prăjitură pe care am descoperit-o acum ceva timp pe un blog (mai exact Reţete ca la mama) şi îmi doream tare mult să o încerc!
Şi s-a ivit şi ocazia, o dată cu lansarea provocării de decembrie, provocare Dulce Românie.
Tema de luna aceasta fiind bezeaua, prăjitura Kardinal Schnitte este ideală!
De data aceasta, The Foodie Family găzduieşte provocarea, aşa că pentru cei interesaţi accesaţi cu mare încredere acest blog, pentru multe reţete şi idei de 10!


Pentru blat aveţi nevoie de:

- 5 albuşuri
- 4 ouă întregi
- 1 gălbenuş
- 10 linguri zahăr
- un vârf de linguriţă de sare
- esenţă de vanilie
- 4 linguri pline vârf de făină
- 2 linguri cacaoa

Pentru umplutură aveţi nevoie de:

-  500 ml smântână pentru frişcă
- 2 linguri zahăr pudră
- 250 g coacăze sau alte fructe
- 5 sau mai multe linguri gem


Pentru sirop aveţi nevoie de:

- vişinată, lichior sau orice alt fel de suc de fructe

Preparare: 

Batem albuşurile cu un praf de sare bine-bine, iar spre final adăugăm 5 linguri de zahăr. Spuma de albuşuri trebuie să fie fermă.
În alt castron batem ouăle întregi, cu gălgenuşul, puţină sare şi alte 5 linguri de zahăr. Trebuie să batem ouăle până când zahărul se topeşte şi se obţine o cremă destul de densă. După această etapă încorporăm în crema de ouă făina, cacaoa şi extractul de vanilie, amestecând cu o lingură sau cu o spatulă, uşor! Pentru a încorpora făina nu folosim mixerul!!!
Următorul pas este să punem bezeaua într-un poş sau o pungă normală, pe care o vom tăia la un colţ. Într-o tavă de aragaz, pătrată, în care am pus o hărtie de copt umezită şi stoarsă, trasăm cu poşul aproximativ 5-6 dâre de bezea (linii verticale), lăsând spaţii între ele, pentru că acestea urmează a fi umplute cu pandişpanul.
După ce am terminat această operaţiune, dăm compoziţia la copt, în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 de minute.


 Abia după ce blatul se răceşte complet îl scoatem din tavă şi îl desprindem uşor de hârtia de copt. Tăiem apoi blatul în jumătate. Normal ar fi să îl tăiem pe lung, însă eu nu am avut o fainţă, ci doar o farfurie mai mare. Aşa e în studenţie...
Apoi însiropăm blatul care va sta la bază, îl ungem bine cu gemul nostru preferat! Între timp batem bine şi frişca, o amestecăm cu zahăr pudră şi fructe proaspete, o punem peste blatul de bază şi apoi acoperim totul cu cealaltă jumătate de blat. Îl putem însiropa puţin şi pe acesta. Apoi ornăm cu alte fructe, dacă ne-au mai rămas si dăm prăjitura la frigider peste noapte.
A doua zi presărăm zahăr pudră şi servim!


Este o prăjitură extraordinară! Pandişpan, bezea delicioasă, frişcă dulce-acrişoară şi fructe proaspete, pline de vitamine şi arome încântătoare... Un amestec de arome demn de un festin de decembrie!


Cu siguranţă o prăjitură care vă va încânta invitaţii şi vă va bucura papilele gustative!


2 comentarii:

  1. Aceeasi reactie am avut-o si eu cand am descoperit-o pentru prima data prin lungile mele cautari! Si cand am pregatit-o, ei bine, m-am convins! E extraordinara!

    RăspundețiȘtergere