vineri, 20 iulie 2012

Tort cu mere şi alune

Am găsit reţeta asta într-o revistă veche, peste care am dat din întâplare la ţară, când ne având ce face, am început să răscolesc prin maldărele de ziare, integrame, hârtii şi reviste, răsfoind tot ce îmi venea la mână.
Arăta atât de gustos tortul că nu m-am putut abţine să nu copiez reţeta şi să o rog pe mama să îl încercăm şi noi când ajungem acasă.
Am adunat câteva mere din astea văratice, am spart câteva alune şi le-am luat cu noi la oraş... şi când alunele au fost măcinate, am pornit, trebuie să recunosc, mai mult mama, la prepararea acestui tort...


Pentru aluat aveţi nevoie de:

- 200 g de făină
- 1 pliculeţ praf de copt
- 100-130 g de unt
- 80 g de zahăr
- 1 gălbenuş

Pentru umplutură aveţi nevoie de:

- 500 g de mere
- 3 albuşuri
- 50 g de zahăr
- 130 g miez de alune măcinate
- scorţişoară după gust

Pentru cremă aveţi nevoi de:

- un plic de budincă de vanilie
- 250 ml de frişcă
- 60 g zahăr pudră
- esenţă de vanilie sau puţină zeamă de lămâie, folosiţi ce vă place mai mult

Preparare:

- Întăi amestecăm făina cu praful de copt, apoi se adaugă iniţial cele 100 g de unt tăiate cubuleţe, zahărul şi gălbenuşul. Se frământă un aluat, care trebuie să fie omogen. Dacă nu se omogenizează, atunci mai adăugaţi unt. Se dă la rece pentru aproximativ jumătate de oră.

-  Merele se spală, se curăţă de coajă şi te taie bucăţele. Se pun într-o cratiţă unsă cu unt, se adaugă 50 ml de apă şi se coc pentru 20 de minute. După ce s-au copt, se pune cratiţa în chiuveta umplută cu apă, pentru a se răci mai repede fructele şi apoi se dau prin blender, până se fac ca un piure.

- Aluatul se întinde, se pune într-o formă de tort (26 cm diametrul) şi îmbrăcăm şi pereţii formei, aproximativ 4 cm.

- Albuşurile se bat spumă, tare, cu puţină sare şi zahărul. Se amestecă apoi cu alunele, piureul de mere şi scorţişoara.

- Acest amestec se toarnă peste aluatul din forma de copt şi se coace aproximativ 30 de minute.

- Se prepară crema de budincă confrom instrucţiunilor după ambalaj.

- Se bate bine frişca cu 50 g de zahăr pudră şi esenţă de vanilie.

- După ce s-a scos tortul din cuptor şi s-a răcit, se pune deasupra budinca de vanilie, apoi frişca. Se ornează cu feliuţe de mere şi afine, sau alte fructe.

- Se dă la frigider şi devine din ce în ce mai bun pe măsură ce trec zilele...


E unul dintre cele mai gustoase torturi pe care le-am mâncat... blatul este uşor crocant, dar cu toate acestea devine din ce în ce mai gustos pe măsură ce trece timpul, împrumutând din aroma merelor, alunelor, scorţişoarei... budinca combinată cu frişca e de vis, iar merele de vară, acrişoare, devin fabuloase în contac cu alunele!!!




Merge mână în mână cu şampanie, lapte, compot de mere... ce băutură din astea vă e mai mult pe plac... E spongios, e crocant, e dulce-acrişor... e FENOMENAL!!!






Am doar cuvinte de laudă la adresa acestui tort, iar cuvintele nu pot reda cât e de gustos... nu există un mod de a îl compara e unic şi cu siguranţă face furori! Tot ce vă pot spune e că vă rog să îl încercaţi! Clar, nu aveţi cum să nu vă îndrăgostiţi de gustul lui.



 Nu vă urez poftă bună, pentru că tortul ăsta clar merită mai mult! E un tort demn de masa unui rege, sincer... îmi plouă în gură când îmi amintesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu