Gemul copilăriei mele este cel de prune, cu multă, multă, MULTĂ nucă! Bunica obişnuia să pună în spatele casei, în grădină, un ceaun uriaş pe foc de lemne (făcut într-un cuptor de lut), plin cu prune curăţate de coajă şi să prepare cel mai delicios gem de prune! Cu nuci din belşug. Nimic nu se compară cu acel gem...
Ingrediente pentru gem din belşug:
- 5 kg prune
- 2,5 kg zahăr
- 0,5 kg miez de nucă uscat
Preparare:
Prunele bine coapte, se spală şi se curăţă de sâmburi. Puteţi curăţa şi pieliţa, bunica aşa făcea, dar nu este obligatoriu. În imagini gemul este făcut cu tot cu pieliţă.
După această operaţiune, într-o cratiţă încăpătoare, se pune un strat de prune, un strat de zahăr şi se lasă până a doua zi la loc răcoros.
Se fierb prunele până când se îngroaşă siropul, apoi se adaugă nucile tocate grosier şi mai fierbem câteva minute.
Când este gata se toarnă în borcane şi se lasă sub pătură până se răceşte.
Deşi sezonul prunelor a trecut de mult, sper ca la anu să încercaţi acest gem. Până atunci vă cer iertare că nu am postat reţeta mai devreme, dar astăzi, în timp ce savuram o feliuţă de pâine prăjită cu acest gem minunat, mi-am amintit de zilele de toamnă în care savuram gemul făcut de bunica, la umbra pomilor, în grădina plină de flori. Amintirile astea....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu