joi, 13 februarie 2014

Pâine de casă cu seminţe

Indiferent de ce ar spune unii, nimic nu se compară cu o pâinică fragedă, pufoasă şi aburindă, făcută în casă, de mânuţe harnice! Şi pentru că merită să ne răsfăţăm măcar de câteva ori pe... lună, să zicem, cu aşa o bunătate, am zis să vă prezint una din reţetele mele preferate de pâinică de casă!



Ingrediente:

- 500 g făină
- 1 cană (aprox. 200-250 ml) apă sau lapte călduţ (depinde ce preferaţi, eu o fac cu lapte)
- 3-4 linguri ulei de floarea-soarelui
- sare (după gust)
- 1 pliculeţ drojdie uscată, granule
- un pumn seminţe de floarea soarelui
- 5-6 nuci tocate mărunt
- 15 g fulgi de porumb sfărâmaţi

Prepareare:

1. Într-un vas puneţi făina, cernută şi drojdia. Faceţi în centrul făinii o "fântână", sau mai bine zis o gaură şi turnaţi laptele (nu tot, pentru că în funcţie de făină veţi folosi toată cantitatea de lapte, mai puţin sau poate mai mult). Adăugaţi şi nucile, seminţele, sarea şi fulgii. Turnaţi ulei pe mâna cu care o să frământaţi şi începeţi distracţia. După ce aluatul s-a legat îl puteţi scoate pe blatul de bucătărie şi termina de frământat. Presăraţi pe blat făină înainte de a începe să frământaţi pe el, pentru a nu se lipi coca. Pentru jumătate de kilogram de făină frământaţi aproximativ 20-30 de minute.
După, puneţi coca într-un vas, acoperiţi cu un prosop de bucătărie CURAT şi daţi la loc cald, să crească, pentru aproximativ o oră.

2. Porniţi cuptorul, pentru a fi bine încins când puneţi pâinica în el!!!
Când aluatul a crescut, se scoate din vas şi se mai frământă câteva minute pe blatul de bucătărie. Se pune într-o formă de chec, sau una de tort, sau pe o tavă simplă, de cuptor, ţine strict de preferinţa fiecăruia.
Se crestează pâinica din loc în loc, se unge cu ulei de măsline şi se presară deasupra sare, seminţe, etc. (eu am pus sare grunjoasă, seminţe de susan şi puţin rozmarin uscat).

3. Se coace aproximativ 30-40 de minute.
Se lasă să se răcească pe un tocător de lemn şi se savurează!!!!!!!!


Se serveşte simplă, unsă cu unt, cu gem de afine, măceşe, mure (sau gemul vostru preferat) sau caş proaspăt, de-li-cios!
Şi, desigur, alături de un pahar maaaaaaaaaaaaaare de lapte călduţ (pentru cei mici, dar şi pentru cei mari) sau o cană uriaşă de cafea aburindă, aromată şi înspumată!


Cam aşa arată mic-dejunul campionilor!!!! Sănătos, gustos, săţios!!! Pentru o bună-dimineaţa adevărată!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu