marți, 25 iunie 2013

Zmeura

Trebuie să recunosc că trec printr-o fază de genul, ador tot ce are legătura cu zmeura!!! Dulceaţă, simplă, în diferite combinaţii, prăjiturele, tarte, sucuri, siropuri, nu mă pot abţine!
Desigur, se întâmplă că zmeura este printre fructele mele preferate şi mult iubite, iar acum e perioada ei, dovadă şi tufele de zmeură pline de rod din curtea bunicii! Un parfum şi un deliciu demne de Le Roi Soleil!!!
Aşa că m-am gândit să împărtăşesc şi cu voi puţin din beneficiile zmeurei (atât din punct de vedere culinar, cât şi din punct de vedere al sănătăţii).
Aşadar, să prezentăm vedeta!!


În primul rând, e important de menţionat că dacă vreţi ca zmeura pe care o consumaţi chiar să aibă efecte, e important să consumaţi zmeura din păduri sau din curtea cuiva, nu ce găsiţi prin supermarketuri, căci aia este o zmeură de cultură, ale cărei proprietăţi sunt cam egale cu zero, iar gustul şi mirosul nici nu se compară cu cel al zmeurei adevărate!
De altfel aceste fructe mititele, roşii şi atât de frumos parfumate, sunt pline de bunătăţuri pentru organismul nostru: mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate in forme usor asimilabile, plus vitaminele A, B1, B2 şi mai ales vitamina C.
Şi dacă vreţi să vă bucuraţi de zmeură în forma sa proaspătă, zemoasă şi parfumată. Desigur, se poate consuma şi congelată, însă pentru o cură cu zmeură, ideală pentru îmbunătăţirea sau potenţarea stării de bine şi de sănătate, trebuie servită crudă, căci dacă o gătim, proprietăţile ei se duc pe apa sâmbetei...


Dacă vreţi să faceţi o cură de bine-facere cu zmeură sau cu afine, mure, cireşe sau vişine, este necesa să consumaţi timp de 1-2 săptămâni aproximativ 150 g de fructe zilnic, înainte de masă. Puteţi împărţi cele 150 de grame în trei şi să le serviţi înaintea celor trei mese principale, cu menţiunea că după trebuie să vă abţineţi de la a mai mânca altceva aproximativ o oră.
De asemenea, puteţi să vă preparaţi şi un siropel, evitând evident procesarea termică. Pur şi simplu pasaţi zmeura, o treceţi printr-un tifon ca să scăpaţi de sâmburei şi peste puneţi miere. Este totuşi important să consumaţi destul de repede acest sirop, aşa că evitaţi să preparaţi contităţi prea mari; o cură de o săptămână este suficientă.


De asemenea, din frunzele de zmeur, culese primăvara devreme, puteţi prepara un ceai cu adevărate proprietăţi bine-făcătoare. Puteţi chiar să uscaţi şi fructele, împreună cu frunzuliţele, apoi tocându-le să le folosiţi la prepararea celui mai aromat cei cu putinţă. Oricum, reţineţi că este foarte importantă să le puneţi la uscat într-un loc uscat şi bine aerisit.
Fiind bune ca antioxidanţi, previn îmbătrânirea, iar conţinutul bogat în vitamina C previne răceala şi gripa.
Zmeura se mai foloseşte în afecţiuni precum cancerul, constipaţia, ciclul menstrual dereglat, dureros, obezitate, reomatism şi este bun şi pentru femeile gravide.
Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre aceste boli şi cum te ajută zmeura, găsiţi informaţii utile pe site-ul Formulei As.
Şi........ pentru iubitoarele de frumos şi frumuseţe, fructele de zmeură pot fi utilizate şi în prepararea unor măşti, de mare ajutor în prevenirea ridurilor şi a tenului cu diferite probleme!
Aşa că nu mai staţi, daţi fuga la piaţă sau în grădină, culegeţi câteva zmeurele şi bucuraţi-vă de proprietăţile şi parfumul lor minunat!
Şi data viitoare ne întâlnim pe blogosferă cu câteva reţete gustoase de prăjituri şi alte bunătăţi cu...... zmeură, evident!

2 comentarii:

  1. Vedeta ta este cu adevarat delicioasa!:)
    Pot sa o sarut?:))
    Am cumparat din piata doua pahare mari cu zmeura si am aruncat-o intr-un tort delicios cu iaurt!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mmmm cat de bine suna deliciosenia aceea cu iaurt si zmeura... un parfum de iti e mai mare dragul! Si eu imi tot muncesc creierasii, sa vad ce retete delicioase sa mai prepar. Cutreier internetul, intreb inteleptii casei, ca sa gasesc ceva bun, racoritor, care sa se prepare cu fructe proaspete, dar sa fie si inedit. Stiu, e complicat, insa zmeura asta tare ma inspira!

      Ștergere