sâmbătă, 27 aprilie 2013

Choux a la creme....

.... foarte, foarte, dar foarte, ciocolătoase! Mai ciocolătoase de atât nici că mai există altele pe lumea asta, dar nici pe Tărâmul Celălalt! Sunt nişte choux a la creme de vis! Şi deşi e seară şi unii probabil ar strâmba din năsuc la ideea de a ne îndopa la ora asta cu atâta dulce, eu vă spun sincer că de bune ce's deja am halit trei!


Pentru aluat aveţi nevoie de:

- 100 ml ulei sau unt de calitate
- 200 g făină
- 200 ml apă
- 6-7 ouă
- sare


Pentru cremă aveţi nevoie de:


- 1 l lapte
- 150 g făină
- 300 g zahăr
- 5-6 ouă
- esenţă de rom (cam o linguriţă)
- 30 g unt
- sare
- 40 g cacaoa sau 100 g ciocolată amăruie sfărâmată

Glazură din cacaoa:

- 300 g zahăr tos
- 100 ml apă
- 100 g cacaoa
- 30 ml rom
- 50 g unt

 Prepararea aluatului:

Turnăm într-un vas uleiul, apa, sarea şi lăsăm să dea în fiert. Apoi, turnăm făina amestecând repede, repede, repede, ca să nu facă aluatul cocoloaşe. Se ia după foc şi după 5 minute adăugăm pe rând ouăle, amestecând continuu după fiecare ou introdus în compoziţie. În tava deja tapetată cu hârtie de copt punem cu o linguriţă mici grămăjoare de aluat. Dăm imediat la cuptorul foarte foarte bine încins, la foc mare pentru 20-25 de minute.
Când sunt gata le scoatem din cuptor, le lăsăm să se răcească şi le tăiem căpăcelul.

Prepararea cremei de cacaoa:

Separăm gălbenuşurile de albuşuri. Batem albuşurile şi adăugăm şi 100 g zahăr şi batem în continuare până se întăreşte ca pentru bezele. Separat, punem la fiert laptele cu romul. Într-un castron o să frecăm gălbenuşurile cu restul de zahăr, adaugăm făina şi subţiem cu puţin lapte rece. După ce laptele dă în fiert, turnăm crema de gălbenuşuri şi cacaoa  şi amestecăm repede, repede, tinând vasul pe foc într-un alt vas cu apă (celebra baie de aburi). Batem până crema dă în fiert, mai ţinem pe foc câteva minute, apoi o dăm la o parte şi adăugăm untul tăiat cubuleţe mici, albuşurile bătute şi amestecăm uşor până se încorporează toate ingredientele în cremă. Şi cu această delicioşenie o să umplem ecrelere. Sau... ca să fie treaba mai simplă, dar ce-i drept nu la fel de gustoasă, putem cumpăra un plic cu cremă de cacaoa instant!


Prepararea glazurii:


Într-o crăticioară punem zahărul şi apa şi dăm pe foc până se face cam de consistenţa unui şerbet. Înlăturăm crăticioara de pe foc şi adăugăm romul şi cacaoa şi amestecăm bine, până se încorporează toată. Apoi adăugăm untul şi amestecăm. Glazura astfel obţinută se toarnă peste prăjiturelele noastre!



Eu am făcut gogoşelele cu o lingură, din cauza asta au ieşit uriaşe! Dar sunt bune şi aşa, cu una te saturi! Însă, pentru un plus de aspect şi eleganţă, faceţi-le cu un poş sau cu o linguriţă!
Oricum nu contează prea mult. La cât de gustoase sunt nu mai contează atât de mult aspectul!



Mmmmmm.... atât de ciocolătoase că ţi se topesc în gură! Nu or să reziste prea mult, pe cuvânt!



Nu aveţi niciun motiv să nu faceţi desertul acesta! E foarte simplu de preparat, pe cuvânt de onoare şi spun asta pentru că e prima oară când am facut choux a la creme şi a fost floare la ureche! Aşa că nicio scuză nu aveţi ca să va puneţi pe treabă!
Poftă bună şi spor la bucătărit!
De Paşte şi nu numai surprinde-ţii pe cei dragi cu aceste gogoşele cremoase şi ciocolătoase! Cei mici, dar şi cei mari, în egală măsură, le vor adora!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu