joi, 15 noiembrie 2012

Tartă cu bostan şi caramel

Acum câteva zile am fost în vizită la o verişoară de-a mea, mititică fata şi printre multele joculeţe şi povestioare cu care ne-am delectat, am vizionat şi "Cenuşăreasa". Şi trebuie să vă spun că scena aceea magica în care bostanul se transforma în caleaşcă mi-a rămas întipărită în minte. Toată seara după asta nu am făcut decât să mă gândesc la bostanul meu din frigider, ce a mai rămas din el... (după ce o bună bucată fusese folosită pentru un prăjitură delicioasă).
Şi am zis că trebuie să prepar ceva din el, pentru că e mai mare păcatul să nu îl transform şi eu, ca prin magie, în ceva bun, care să îi încânte pe ai mei!
Şi am zis că trebuie să particip şi cu această tartă la concursul Bostani pe toate fronturile, organizat pe blogul Kadiei. Dacă sunteţi şi voi interesaţi de acest concurs, nu trebuie decât să daţi click pe link-urile de mai sus (sunt colorate diferit fată de restul textului).


Pentru blat aveţi nevoie de:

- 200 g de făină
- 50 g zahăr
- seminţele de la o păstaie de vanilie
- un vârf de cuţit de sare
- 1 ou
- 100 g unt de la frigider
- o linguriţă praf de copt

Pentru umplutură aveţi nevoie de:

- 30 g biscuiţi digestivi sau cu ghimbir
- 25 g nuci sau alune măcinate
- 300 g bostan copt şi făcut piure
- 3 ouă
- 4 linguri de smântână grasă
- un vârf de cuţit de sare
- 100 g zahăr
- scorţişoară şi ghimbir măcinat, după gust
- 1 lingură vin alb
- 3 linguri pesmet

Pentru sosul de caramel aveţi nevoie de:

- 4-5 linguri zahăr
- unt de la frigider
- 3 linguri smântână grasă

ATENŢIE!!! Coaceţi şi pasaţi bostanul înainte de a vă apuca de treabă!!!

Prepararea blatului:

Amestecăm făina cu praful de copt, adăugăm untul tăiat cubuleţe, zahărul, oul, sarea, seminţele de vanilie şi frământăm. Aluatul trebuie să fie omogen. Apoi îl învelim în folie de plastic şi îl dăm la frigider pentru aproximativ 30 de minute.

Prepararea umpluturii:

Zdrobiţi biscuiţii ori in blender, ori într-un castron cu fundul unui pahar. După ce s-au fărămiţat frumos, adăugaţi şi alunele sau nucile măcinate.
Separat, într-un castron, bateţi uşor cele trei ouă, cât să se omogenizeze. Adăugaţi piureul de bostan şi amestecaţi. Apoi adăugaţi restul ingredientelor, cu menţiunea că pesmetul trebuie adăugat la final. Pentru restul ingredientelor nu contează ordinea în care le puneţi.

Prepararea sosului de caramel sau a topping-ului:

Într-o crăticioară cu fundul gros puneţi zahărul la topit. În momentul în care începe să se caramelizeze, devenind uşor arămiu, adăugaţi unt şi smântână. Aici vă jucaţi voi cu cantităţile. Depinde cât de mult topping vă doriţi pentru tartă.

Asamblare:

Scoateţi aluatul din frigider, întindeţi-l şi aşezaţi-l într-o formă de tartă de aprox. 32 de cm. Înţepaţi aluatul cu o furculiţă, atât la bază, cât şi pe mărgini. Adăugaţi biscuiţii sfărâmaţi amestecaţi cu alune şi presaţi bine. Acest strat are rolul de a păstra aluatul de tartă crocant, ferindu-l de umezeala bostanului. Adăugaţi apoi umplutura de bostan şi dacă va mai rămas aluat, puteţi face câteva forme drăguţe cu care să ornaţi tarta. Este însă de preferat ca ornamentele să le puneţi după ce tarta a stat 15 minute în cuptor.
Lăsaţi tarta pentru aproximativ 30 de minute la cuptor. Dacă vreţi să o încercaţi, înfige-ţi scobitoarea în margine, nu în mijloc. În momentul în care aceasta iese curată, tarta voastră e gata.
E de preferat să o lăsaţi să se răcească peste noapte, iar a doua zi, până să îi faceţi topping-ul să o mai lăsaţi pentru câteva ore la frigider, fără a o scoate din formă.


Vă garantez că este una dintre cele mai gustoase tarte! Iar bostanul nu doar că vă înmiresmează casa, ci vă umple de sănătate! Un panaceu cât se poate de eficient. Vedeţi ce daruri minunate ne aduce toamna... deşi noi tindem să vedem doar zilele mohorâte, ploioase şi moartea naturii!?


Prin gustoasele sale fructe de toamnă, natura nu vrea doar să ne încânte simţurile, ci să ne şi pregătească pentru iarna grea, ce va să vină! Şi bostanul îşi are rolul său bine stabilit!


Drăgălăşenia asta portocalie şi frumos mirositoare conţine o mulţime de fibre, vitamine, săruri minerale şi protide!
Conţine vitamina A, potasiu, care sprijină sistemul cardiovascular, vitamina E, care ştim cu toţii cât de benefică este pentru piele, că previne apariţia ridurilor şi în probleme legate de sistemul reproducător.
De asemenea, are şi vitamina C din belşug, aşa că dacă vreţi să fugiţi de răceală, sau măcar să o fentaţi, bostanul vă stă alături, ba chiar vă oferă şi o porţie sănătoasă de fier, bună pentru a vă imuniza.
Vreţi să rămâneţi însărcinate!? Atunci consumţi bostan! De ce... pentru că bostanul conţine fosfor, care măreşte libidoul, creşte fertilitatea şi îl face să intre plin de graţie în categoria alimentelor afrodisiace.
De asemenea, ajută vederea, reglezză nivelul de zahăr din sânge, întârzie îmbătrânirea pielii şi ajută în prevenirea anumitor tipuri de cancer.


Aşa că, acum aveţi o sumedenie de alte motive, pe lângă gustul minunat al bostanului, pentru a-l prepara în cât mai multe feluri cu putinţă!
Vedeţi cât de uşor puteţi avea grija de cei dragi!?


Dar să revenim la prăjitura noastra, care a stat la rece şi a avut timp să răsufle! Scoateţi-o atent şi grijului din forma de tartă, asezaţi-o ca pe o prinţesă pe platou, presăraţi caramel delicios şi serviţi!!!
Nimic nu se compară cu gustul fermecătro al acestei tarte tomnatice! Poate doar poveştile copilăriei, cu acel farmec, inocenţă şi savoare, pe care doar un copil le poate avea!
Vreţi să vă amintiţi de vremurile acestea de mult apuse!? Tot ce trebuie să faceţi e să luaţi o înghiţitură din aceasta tartă fermecată şi veţi fi teleportaţi în alte timpuri!

4 comentarii:

  1. Eu as lua cu placere o gura.Cred ca e deosebita combinatia cu caramel.

    RăspundețiȘtergere
  2. E tare gustoasa! Pot spune ca m-a surprins placut!

    RăspundețiȘtergere
  3. Salivez. Gata, in loc de placinta fac tarta cu dovleac cu toate ca e mai multa munca.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salivez. Gata, in loc de placinta fac tarta cu dovleac cu toate ca e mai multa munca.

    RăspundețiȘtergere