marți, 24 iulie 2012

Arome de toamnă

Prăjitura asta îmi aminteşte de un cântecel pueril învăţat prin liceu la orele de franceză, care suna cam aşa: "Qui fera la bonne galette la galette qui la mangera/Ce sera toi, ce sera moi/Ce sera celle que tu choisiras/Et voilà le roi et la reine,/Et voilà la reine et le roi! ".
Spun că îmi aminteşte de acest câtecel pentru că este o prăjitură franţuzească, mai exact e o "galette".
În mod normal trebuie să avem 2 tipuri de fructe ca şi umplutură, un fruct care lasă zeamă, cum ar fi prunele, caisele, merele şi un fruct de pădure, care având pectină încheagă bine zeama lăsată de frcutele mai moi.
Eu însă, nu am mai găsit la piaţă niciun fel de fruct de pădure, aşa că am făcut un compromis şi am combinat prunele cu caisele...rezultând o prăjitură mai zemoasă, care ne aduce aminte de zilele de toamnă care se apropie cu repeziciune, deşi ne lăsăm păcăliţi că mai e mult şi bine până în septembrie!



Aveţi nevoie de:

- 500 g de făină
- 200 g unt
- 50 g zahăr
- 2 ou
- un pliculeţ praf de copt
- 2 linguri amidon alimentar
- puţină apă sau lapte rece
- 2 linguri zahăr brun
- o linguriţă scorţişoară
- 1 lingură zahăr vanilat
- 2 linguri zeamă de lămâie
- jumătate de kg din fiecare fruct pe care doriţi să îl folosiţi (în cazul meu jum. kg caise şi jum. kg prune)

Preparare:

Se frământă un aluat din 500 g făină, untul rece tăiat cubuleţe, praful de copt, 1 ou, zahărul şi apa sau laptele, care să lege aluatul. Se dă la frigider pentru o jumătate de oră sau chiar mai mult.
Fructele se spală şi se taie în jumătaţi. Dacă folosiţi şi fructe de pădure doar le spălaţi. Se pun într-o oală, cu zeama de lămâie, se lasă să fiarbă puţin, nu mai mult de 5 minute şi când aproape să le luaţi după foc, se adaugă amidonul. Le mai lăsaţi un minut şi daţi după aragaz.
Într-un castronaş amestecaţi zahărul brun cu scorţişoara şi cu zahărul vanilat.
Întindeţi aluatul, îl puneţi într-o formă de tartă cu diametrul de 26 cm şi aveţi grijă să îi lăsaţi marginile mari, pentru a putea să le întindeţi peste fructe, ca şi cum aţi vrea să le înveliţi. Trebuie să obţineţi efectul unui cearceş plic, să se mai vadă puţin din "plapumă". Înainte de a turna fructele, puneţi jumătate din amestecul de zahăr şi scorţişoară la baza aluatului. Răsturnaţi fructele, pliaţi peste ea marginile aluatului şi ungeţi cu gălbenuş de ou.
Presăraţi restul de amestec de scorţişoară şi zahăr peste aluat şi daţi la cuptor pentru aproximativ  40 de min, diferă în funcţie de cuptor şi de puterea focului.



Prăjitura asta e perfectă pentru zilele ploioase şi mohorâte de toamnă. E imposibil să nu îţi aducă zâmbetul pe buze... scorţişoara, zahărul, mirosul fructelor coapte, adevărate arome tomnatice într-o singură "galette"!!!




Aluatul uşor crocant, fructele moi, dulceaţa zahărului brun şi mirosul plăcut al scorţişoarei nu ne inundă doar casele ci şi simţurile, făcând mai uşoară trecerea de la anotipul cald, la capricioasa toamnă!




Nu ezitaţi să garnisiţi frumoasă prăjitură cu puţină frişcă şi un pahar de lapte cu ness. Sau doar cu o ceaşcă de ceai, ca să ne mărim imunitatea!




Nu vă rămâne decât să luaţi o îmbucătură din această aromată galette şi să vă lăsaţi purtaţi pe tărâmurile pline de farmec ale ţării ei de origine! Pe câmpurile ruginii, în pădurile multi-colore, pe malurile apelor învolburate şi deasupra castelelor pline de istorie şi poveşti de iubire nemărturisite. Sau să vă luaţi coşul de picnic la purtător şi să găsiţi astfel de locuri minunate pe tărâmurile ţării noastre!!! Avem şi noi micul nostru Trianon în Floreşti, Prahova (vedeţi aici) ! Sau castele blestemate, în Rugineşti, Iaşi (aruncaţi o privire)!
Atât doar să vă ţină buzuarele...



Mama, mulţumesc pentru surpriza făcută, adică prăjitura asta fantastică!
Celorlalţi, vă doresc poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu