marți, 24 ianuarie 2012

Merisoarele (cranberries)

Vestitele merisoare (cranberries), atat de gustoase, nu doar ca sunt un desert excelent, ci sunt si o adevarata sursa de sanatate!
Bogate in vitamina C, intaresc sitemul imunitar, reprezentand un adevarat "medicament" al naturii!!!                                                                                                          
Daca va intrebati  pe unde creste acest minunat arbust, ei bine aflati ca prefera zonele muntoase, pe crestele scaldate de soarele dintat, de ploile reci si vanturile aspre, fiind un adevarat luptator!
Poate ca unii din voi nu stiau faptul ca merisorul creste si la noi in tara, in padurile din intregul lant carpatin! Cu toate acestea, daca veti dori sa va "achizitionati" cateva din aceste bobite minunate si veti avea curiozitatea sa va uitati pe eticheta veti constata ca sunt importate din SUA sau alte tari straine. Pacat as spune eu... pacat pentru ca promovam produsele altora desi detinem si noi aceste mici minunatii ale naturii! Si desigur, daca ar fi scoase spre vanzare cele de la noi din tara, produsul final ar fi mai ieftin, deoarece taxele de transport & co ar fi din start eliminate. Dar comerciantii nu isi doresc asta, evident!
Cu toate acestea fructele noastre de merisor sunt trimise la export si nu mare mi-ar fi mirarea daca asa zisele merisoare americanesti ar fi chiar merisoarele noastre, plimbate si rasplimbate. (ca doar la fel se intampla si in cazul graului)

Dar postul acesta nu este despre mis-masurile negustorasilor nostrii, ci despre minunatul merisor!
Desi poarta acest nume, ei bine, aflati ca nu are niciun grad de rudenie cu merele sau cu merele salbatice. Nu, nu, el este verisor bun cu afinul. (alt arbust cu fructe absolut delicioase)
Pentru o mai usoara identificare, va prezint un domnisor arbust de merisor...






Vedeti ce frunze carnoase si dragute are!? Numai bune pentru un ceai delicios ce va va intari sistemul imunitar datorita proprietatilor antiinflamatoare continute de frunze. Sa stiti ca nu e neaparat sa le cumparati de la plafar. Daca e si gasiti un arbust de merisor, dar atentie, sunteti sigur ca e merisor, puteti aduna cateva din frunzele acestuia (nu il cheliti de tot pentru ca stim foarte bine, de la biologie, cat de importante sunt frunzele pentru o planta), le puneti la uscat, le pastrati in pungi de hartie si de fiecare data cand aveti nevoie beti un ceai "medicament". Si ce e si mai important, puteti aduna frunze de merisor in orice perioada a anului, deoarece sunt tot timpul verzi!

Si vreti sa va mai spun ceva?! Puteti trata o multime de afectiuni cu ajutorul merisorului. Guta, tusea, infectiile urinare, diareea, hemoragiile mensturale, etc. Desigur, trebuie sa stiti care parte a merisorului o folositi (fructul sau frunza), in ce cantitate si in ce forma. De aceea, pentru mai multe detalii accesati cu incredere aceasta adresa.

Insa merisorul nu este folosit exclusiv ca medicament, slava Domnului! Fructele uscate le putem manca in loc de stafide (totusi, nu mancam prea mult), amestecate cu cerealele si laptele de dimineata sau in branzica dulce de vaci frecata cu zahar!
De asemenea, putem face tot soiul de retete delicioase, de la fursecuri crocante cu ovaz, la checuri delicioase, prajituri insiropate, inghetate dulci si sosuri rosiatice!
O adevarata desfatare culinara, iar pentru toate aceste retete putem folosi merisoare proaspete, congelate, sau confiate, tot de ce avem nevoie fiind imaginatia si dragostea de bucatarit!

Sper ca va plac si voua bobitele acestea gustoase si daca nu le-ati incercat pana acum, sper ca deja v-am starnit curiozitatea!
Pofta buna de gatit!!!

Mentionez ca fotografiile utilizate nu imi apartin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu