vineri, 26 septembrie 2014

Dulceaţă de smochine

Smochine drăgplaşe, mov-rozii, cu sâmburei "crocanţi"... delicioase, aromate, parfumate, făcute DULCEAŢĂ!!!!!!





Ingrediente:

- 600 g smochine proaspete, bine coapte
- 300 g zahăr
- 1 linguriţă rasă cacaoa
- 1 baton mic scorţişoară
- 2 linguri zeamă de lămâie
- o jumătate măr

Preparare:

Smochinele se spală şi se curăţă de coajă. Se taie cubuleţe şi se aşează într-o cratiţă. Se adaugă şi jumătatea de măr (întreagă şi cu coaja lăsată). Peste fructe se adaugă zeama de lămâie, scorţişoara şi zahărul.
Cratiţa se acoperă şi se lasă în frigider, ori în alt loc răcoros să stea aproximativ 2-3 ore.
După, se trece la prepararea dulceţii propriu-zise. Totul se fierbe pentru 30 de minute, se adaugă cacaoa şi se mai fierbe aproximativ 15 minute. Mărul şi batonul de scorţişoară se vor scoate înainte de a turna dulceaţa în borcane.
Se toarnă fierbinte în borcan (sau borcane).
Mie, din 600 g smochine, mi-a ieşit un borcan plin de dulceaţă, ca cel din imaginea de mai sus.
Lăsaţi dulceaţa neacoperită, să se răcească iar în momentul în care s-a răcit complet, puneţi capac borcanului şi cu ea în cămară!
Sau... consumaţi-o imediat!




Mie îmi place să o savurez cu pâine prăjită, cu puţin unt (dar e bună şi fără unt... dacă ţineţi prea mult la siluetă...) şi cu un pahar cu lapte rece!
Puteţi folosi dulceaţa însă şi la prăjituri, amestecată cu nuci prăjite. Garantez pentru gustul desavârşit al unei prăjituri pufoase, umplute cu dulceaţă de smochine, preparată în miez de iarnă.

Aşa că fuguţa la piaţă, cât încă se mai găsesc smochine şi puneţi-vă pe treabă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu