Găsisem reţeta pentru prăjitura asta de foarte, dar foarte mult timp, însă mereu se ivea câte una, câte alta şi nu aveam posibilitatea să o prepar!
Cred că nici anul acesta nu ar fi fost pregătită, dacă în urma unei furtuni vişinul nostru nu ar fi fost rupt aproape în două! Vă daţi seama că am utilizat vişinele care ar fi fost compromise în diferite moduri: dulceaţă de vişine, dulceaţă de vişine şi zmeură, vişine la congelator şi ei bine, plăcinţica aceasta rustică cu vişine şi mac.
Reţeta este bună, de efect, rezultatul final este foarte gustos, însă dacă vreţi să o preparaţi aş avea câteva recomandări, recomandări pe care o să le regăsiţi la capitolul preparare.
Până una alta şi până la a vă prezenta vedeta, puteţi să daţi o fugă până la piaţă şi să cumpăraţi nişte vişine, căci am vazut că încă mai sunt (dovada fiind vizita mea la piaţă de zilele acestea) şi să pregătiţi şi voi super plăcinţica rustică!!!
Pentru aluat aveţi nevoie de:
- 250 g făină
- 1 gălbenuş
- 2 linguri ulei
- 125 ml caimac sau smântână
- 1 albuş
- 1 praf de sare
Pentru umplutură aveţi nevoie de:
- 200 g mac
- 300 g vişine
- 100 g zahăr brun
- 50 ml lapte
Prepararea blatului:
Făina, amestecată cu praful de sare se pune pe masă sub forma unei fântâni în care se adaugă gălbenuşul, uleiul, caimacul sau smântâna şi se frământă.
Aluatul astfel obţinut se lasa la temperatura camerei pentru aproximativ 30 de minute.
Prepararea umpluturii:
Deşi în reţetă scria să lăsăm macul întreg, lucru pe care l-am făcut, recomandarea mea ar fi ca totuţi să daţi 100 g prin blender, iar celelalte 100 de grame să le lăsaţi întregi. Macul împreună cu zahărul se pune într-un castron şi se adaugă 50 ml lapte călduţ, se amestecă şi se lasă să se umfle aproximativ 20-30 min.
Între timp vişinele se curăţă de sâmburi şi se lasă să se scurgă.
Asamblare:
Din aluat se întinde o foaie cu sucitorul, pe blatul de bucătărie presărat cu făină, ca să nu se lipească. Pe foaia întinsă se pune macul, pe care îl întindem bine şi pe care presărăm vişinele curăţate de sâmburi şi scurse de zeamă.
Aluatul se rulează, iar mărginile se ung cu albuş bătut, pentru a le "sigila". Se dă la cuptorul încins bine, pus pe o tavă de cuptor sau un o formă de copt rotundă, pentru aproximativ 30-40 de minute. Se lasă să se răcească şi se serveşte alături de un pahar mare, plin ochi cu suc de vişine şi multe cuburi de gheaţă!!
Şi pentru că e o plăcintă rustică, se cere şi o prezentare cu iz rustic... Însă, această plăcinţică se pretează de minune cu ieşirile la iarbă verde! Iar macul, pe care deja ştiţi că îl ador şi vişinele, care au un gust incredibil, merg mână în mână cu acest desert parcă desprins din poveştile câmpeneşti!
Mai lipsea o horă, muzică bună, un câmp plin cu flori nemuritoare şi câteva fete cu cosiţe, flori în păr şi costume populare... şi poate un bade care să triluiască din fluieraş!!!
Dar, merge foarte bine şi cu ieşirile la aer moderne, cu condiţia să ne amintim şi de unde am plecat...
Eu vă doresc poftă bună şi sper să nu aşteptaţi la fel de mult cât am aşteptat eu ca să pregătiţi această plăcintă minunată pentru cei care vă bucură inima!!!
Să aveţi poftă!
Vă pup până data viitoare!
Portia mea este pusa la loc sigur sub palarie?Daca da,atunci ma bucur muuult si vin repejor dupa ea!
RăspundețiȘtergereTe pup!
Cu siguranta s-a pus o felie zdravana la pastrare! Numai sa gusti din ea si din siropul aferent! Pupici si din partea noastra (micul patruped intra in "noastra")!
Ștergere