marți, 6 noiembrie 2012

Tort aniversar din ciocolată şi mere

Aveţi cumva pe cineva drag a cărui zi de naştere e în perioada aceasta şi nu ştiţi ce fel de tort să îi pregătiţi... sau poate aveţi un eveniment important şi vă doriţi o prăjitură pe măsură...!?
Eu vă propun acest tort de ciocolată, cu mere gustoase, pe care le găsiţi pe piaţă şi în magazine toată iarna, cu o cremă gustoasă de mere şi portocale şi sirop cu un strop de coniac!
Perfect pentru zilele reci de acum, dar şi pentru cei mofturoşi!


Pentru blat aveţi nevoie de:

- 200 g unt la temperatura camerei
- 100 g zahăr
- 150 g ciocolată amăruie de calitate superioară (85% cacaoa)
- 150 g făină
- 4 ouă
- 50 ml smântână
- 3-4 linguri de cacaoa
- 3 linguri de pesmet
- 2 mere Ioanatan
- 1 linguriţă de scorţişoară măcinată

Pentru al doilea blat, dacă vreţi un tort etajat, toate cantităţile de mai sus le înjumătăţiţi.

Pentru crema de măr şi portocală:

- 3 mere
- 1 portocală
- o cană de zahăr

Pentru sirop:

- jumătate de cană de zahăr
- jumătate de cană de apă
- 5 linguri coniac

Preparare:

Cu o lingură de lemn, amestecăm untul moale cu zahărul, ciocolata neagră, cacao, o linguriţă cu vârf de scorţişoară, cele 2 mere (decojite şi rase mare), pesmetul, smântâna, făina, dupa care adăugăm pe rând ouale. Punem compoziţia într-o tava rotunda, unsa în prelabil cu unt şi tapetată cu pesmet amestecat cu nucă râşnită fin, apoi aşezăm tortul în cuptor pentru aproximativ 25 de minute. În mijloc, tortul trebuie să rămână uşor cremos.
Se repetă procedura si pentru blatul mai mic.

Prepararea gemului:

Merele se curăţă de coajă şi de cotor. Se taie cubuleţe şi se pun la fiert împreună cu puţină apă. Când se înmoaie bine, se scot, se pasează bine şi se pun iar la fiert împreună cu zahărul, coaja de la mai puţin de jumătate de portocală, sucul de la jumătate de portocală şi dacă doriţi şi puţină scorţişoară.
Fierbem bine gemul, până devine consistent, apoi dăm după foc şi îl punem într-un recipient, la răcit.

Prepararea siropului:

Puneţi la fiert apa împreună cu zahărul şi amestecaţi bine, până când acesta din urmă se topeşte. Când s-a topit zahărul, adăugaţi coniacul, mai amestecaţi cu lingura de 2-3 ori, apoi daţi după foc şi lăsaţi să se răcească.


Asamblare:

În momentul în care blatul mare s-a răcit, îl tăiaţi pe orizontală, astfel veţi obţine 2 blaturi mai subţiri. Însiropaţi baza tortului, adică blatul care va sta pe faianţă, apoi adăugaţi gemul de mere cu generozitate. Puneţi deasupra restul de blat, mai însiropaţi, apoi aşezaţi şi blatul cel mic, însiropându-l bine şi pe acesta.
Apoi, ornaţi tortul după bunul vostru plac.


Noi l-am ornat cu trandafiri din marţipan, ciocolată amăruie şi coji de lămâie, salvate în urma preparării acestui sirop de lămâie.


Un tort tare gustos şi aromat... şi deşi pare complicat de făcut, cu mulţi paşi de urmat, să ştiţi că de fapt şi de drept se face chiar repede!


P.S. În loc de scorţişoară, puteţi pune ness sau cafea! Depinde ce arome vă plac mai mult... jucaţi-vă cu ingredientele, nu are ce să se întâmple!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu